Svetlost-plank-tkanje-MOdgovor na ovo neobično pitanje – kako smestiti univerzum u prostor ne veći od trideset kvadratnih metara – može se naći u galeriji Lada na Vračaru, gde je od danas (27. juna) ponovo za javnost otvorena izložba "Priroda stvarnosti" umetnika Nebojše Aleksića. Koncept ove izložbe podrazumeva ideju da se simboličkim putem, pomoću umetnosti, predstavi vidljivi univerzum.

Izložba Nebojše Aleksića “Priroda stvarnosti” sastoji se od slika koje nose nazive prema mernim jedinicama kojima se može izmeriti kosmos. Slike su konceptualno osmišljene tako da jedna predstavlja najveću jedinicu kojom se meri univerzum (parsek), druga predstavlja najmanju fizičku meru (plank), a između te dve veličine – najveće i najmanje – nalaze se “tkanje” i “emocije”, od kojih se sastoji naš svet.

Nebojša Aleksić, koji se bavi apstraktnim slikarstvom, naslanja se na teoriju fizike i na važeće filozofske postavke sa ciljem da, aludirajući na arhetipske simbole i kolektivno nesvesno, kod posmatrača izazove slične reakcije. Stoga ova izložba predstavlja osvrt na simbolički potencijal apstraktne umetnosti.

Osim apstraktnih slika, Aleksić je u svoju izložbu uključio još dva simbolička objekta: aluminijumsku spiralu koja simboliše svetlost odnosno rođenje, i džak sa komadima mermera, koji predstavlja materiju odnosno smrt. Tako je ovaj umetnik uspeo da, sasvim jednostavnim ali promišljenim sredstvima, zaokruži svoj koncept, i da svoje viđenje univerzuma i ljudskog postojanja prikaže u svedenom prostoru jedne galerije.

Izložba “Priroda stvarnosti” otvorena je u okviru zvaničnog programa ovogodišnje Noći muzeja, a posle duže pauze, od ove nedelje ponovo je otvorena za javnost i može se posetiti i tokom jula.

Nebojša Aleksić je rođen 1973. godine u Beogradu. Završio je studije slikarstva u Firenci, na Akademiji umetnosti. Izlagao je na grupnim izložbama u Beogradu, Torinu i Barseloni. http://www.aleksicnebojsa.com

Galerija Lada nalazi se u Mačvanskoj ulici na Vračaru u Beogradu. Otvorena je početkom 2011. godine kao progresivno orijentisana privatna umetnička galerija koja ima za cilj da promoviše savremeno apstraktno slikarstvo u Srbiji. Tim jasno definisanim konceptom Galerija Lada se uključuje u niz retkih beogradskih privatnih galerija koje promovišu odabrane umetnike i imaju definisan profil i određenje. 

http://www.galerijalada.rs
<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..