U subotu 9. juna održana je prva foto radionica povodom 4. Fotomaratona. Temu «Portret» obradila je Ivana Tomanović. Tokom četvoročasovne radionice polaznici su imali priliku da nauče više o razvoju portretne fotografije i pravilima za stvaranje kvalitetnog portreta. Radionica je bila organizovana u 3 celine: teorijski deo, upoznavanje sa svetlosnom postavkom i paktični rad na setu i terenu.

Tokom prvog dela Ivana Tomanović je polaznicima preko primera predstavila nastanak portretne fotografije, portrete poznatih ličnosti čuvenih fotografa, modnu i savremenu fotografiju. Analizom ovih primera učesnici su otkrili šta čini dobru portretnu fotografiju, značaj i pravilnu upotrebu svetla, kao jedan od najvažnijih zadataka portreta - da posmatraču pruži uvid u karakter fotografisane ličnosti. Prema rečima Ivane Tomanović «portretna fotografija je intezivna i kompleksna psihološka borba između fotografa i modela». Koristeći opremu koju je obezbedio «Foto Video Svet» Ivana je polaznicima ukazala na važnost i pravilnu upotrebu studijske rasvete.

U finalnoj etapi radionice polaznici su imali zadatak da naprave portret na postavljenom foto setu ili u ambijentu koristeći dnevnu svetlost. Njihove fotografije su zatim bile prikazane na velikom platnu, a polaznici su ih analizirali zajedno sa predavačem.

Tokom juna će biti održane još 2 radionice u okviru priprema za 4. Fotomaraton, a teme su «Modna fotografija» i «Akt». Ostalo je još samo nekoliko upražnjenih mesta te pozivamo sve zainteresovane da se što pre prijave na sajtu www.fotomararton.rs
Održavanje foto radionica su pomogli: SKCNS «Fabrika», Nestle, Foto Video Svet, pekara «Perec», Zoom media i Cards print.


«Akt» - Milan Živković
Posebno Vam najavljujemo radionicu koja će se održati 30. juna, a predavač je gospodin Milan Živković – urednik časopisa «ReFoto». Polaznici ove radionice će imati jedinstvenu priliku da u Novom Sadu uče o akt fotografiji, na predavanju jednog od vodećih fotografa iz ove oblasti u Srbiji. Milan Živković će predstaviti razvoj akta kroz istoriju i odnos društva prema ovoj temi. Govorićemo o komunikaciji fotografa i modela, kao i uslovima dogovora korišćenja snimljenog materijala. Tokom praktičnog rada polazni će naučiti o podešavanju svetla, scene i rekvizita, a zatim fotografisati modela.


Počinju prijave za 4. Fotomaraton Novi Sad
Znanja koja su učesnici radionica stekli koristiće im tokom budućeg rada, a posebne rezultate očekujemo na 4. Fotomaratonu. Datum manifestacije je zakazan za 1. septembar, a ASPECT agencija koja organizuje Fotomaraton sprema specijalne nagrade za pobednike. Jedinstven i uzbudljiv koncept manifestacije sada već tradicionalno u Novi Sad privlači fotografe iz raznih krajeva Srbije, Evrope, ali i Sedinjenih Američkih država.

U centru grada će na dan manifestacije biti postavljni tematski foto setovi za rad fotografa, a pored modela na setovima će priliku za učestvovanje imati i građani Novog Sada.

Prijave za 4. Fotomaraton isključivo putem sajta www.fotomaraton.rs



<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..