Untitled-1Otvoreni razgovor među publikom o aktuelnoj izložbi DRUŠTVO NEOGRANIČENE ODGOVORNOSTI umetnice Irene Lagator Pejović. U Salonu Muzeja savremene umetnosti predstavljeni su najnoviji radovi umetnice mlađe generacije Irene Lagator Pejović sa projektom Društvo neograničene odgovornosti. U Salonu je takođe dostupan i obimni trojezičan katalog radova ove umetnice u izdanju Verlag der Buchhandlung Walter König, Köln.


U Salonu Muzeja savremene umetnosti predstavljeni su najnoviji radovi umetnice mlađe generacije Irene Lagator Pejović sa projektom Društvo neograničene odgovornosti. Baveći se pitanjem uređenja Zapadnog društva i njegove odgovornosti kroz zapažanja minucioznih životnih elemenata svakodnevice, umetnica gradi monumentalne prostorne instalacije koristeći crtež i razne oblike štampanih medija.

Umetnica o radovima kaže:
„Posmatrano sa šireg kontekstualnog nivoa, ako razumijemo prostor i društvo kao relacione procese koji su uvijek u fazi konstrukcije; ako, polazeći od jednog od principa konceptualne umjetnosti – da umjetničko djelo ne mora biti izvedeno – inverzijom pojma ograničenosti i njegovom transformacijom više u progresivan ili plodan pojam neograničenosti, zar kao mnoštvo nismo u stanju makar da vizuelizujemo ili verbalizujemo, ako ne da proizvedemo ideju mogućeg, drugačije ustanovljenog Društva neograničene odgovornosti? Ukoliko jesmo kadri to da uradimo, kakve posljedice bismo uspjeli da ko-proizvedemo na mikro i kontekstualno osjetljivom nivou, onom na kojem su kao procesi zasnovani vrijeme, prostor i društvo?
...
Čini se da je djelovanje pod nazivom Društvo ograničene odgovornosti ( D.O.O.) prilično paradoksičan proces budući da mnoštvo danas ne radi u okviru sopstvenih ograničenja, već neograničeni potencijalnom kreativnošu. Da li bilo šta što je po formi ograničeno može biti smatrano konstitutivnim ili produktivnim? Šta povezuje pojmove društva, ograničenosti i odgovornosti? Ovi pojmovi su povezani specifičnim tonom svog zajedničkog značenja, ali kakvu konstelaciju relacija proizvodi taj ton? I, da li u kontekstu funkcionisanja društva, taj ton proizvodi bilo koju vrstu osjećanja?“
. . . . . . . . .

Izložba će biti otvorena do 24. juna 2012.
Radno vreme Salona: od 12 do 20 časova. Utorkom je Salon zatvoren za publiku.
<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..