image001Ponedeljak u znaku „Urbanih transformacija“, čiji programski urednik, profesor Ivan Kucina, dovodi u Beograd 30 eksperata koji istražuju inovativne modele samoorganizovanih urbanih praksi širom sveta, a koji će u saradnji sa domaćom stručnom javnošću i građanima ukazati na modele koji bi doprineli razvoju Savamale u društveni i kulturni centar.

 

Ponedeljak u znaku „Urbanih transformacija“, čiji programski urednik, profesor Ivan Kucina, dovodi u Beograd 30 eksperata koji istražuju inovativne modele samoorganizovanih urbanih praksi širom sveta, a koji će u saradnji sa domaćom stručnom javnošću i građanima ukazati na modele koji bi doprineli razvoju Savamale u društveni i kulturni centar. Četvrog dana Miksera i međunarodna konferencija iz obasti zaštite Životne sredine „Blue Green Dream“, čiji je cilj osnivanje regionalnog centra, koji će među prvima u svetu primenjivati nove metode u povezivanju vodenih i biljnih resursa u urbanim sredinama. I još: radionice za decu, 3D mapiranje, garažni rok na bini u Mostarskoj!

19–22h / Urbane transformacije / Otvoreni kurs /

Autor: Ivan Kucina / Krug, Braće Krsmanović 8

Glenn Weiss, Njujork, umetnički producent i aktivista, odgovoran za uvođenje umetnosti u javnom prostoru Times Square-a

BikvanderPaul, Roterdam, svetski proznati umetnički kolektiv koji istražuje modele umetnosti kao sredstva socijalizacije.

Mark Shepard, Njujork, umetnik i istraživač

Od 28. maja do 1. juna program „Urbane transformacije“, koji predstavljaja jednu od ključnih programskih celina ovogodišnjeg Mikser festivala. Koristeći festival kao okidač, program „Urbanih transformacija“ pokreće dugoročni proces održive urbane transformacije Savamale, kroz četiri međunarodna projekta: Otvoreni kurs (Open Course) - predavanja i diskusije; Zajednički projekti (Common projects) - praktične radionice; Gradska okupljališta (Urban bundle) - instalacije u javnim prostorima; Oživljena svakodnevica (Lifeful Everyday) – performansi.

Paneli i predavanja se odvijaju u Krugu, Braće Krsmanović 8, dok se radionice i performanski dešavaju u Stovarištu, Mostarska 6 i u javnim prostorima Savamale. U okviru programa „Urbane transformacije“ Mikser festival dovodi u Beograd 30 svetskih eksperata koji istražuju inovativne modele samoorganizovanih urbanih praksi u Njujorku, Parizu, Rimu, Beču, Berlinu, Roterdamu, Stokholmu, Bukureštu, Ljubljani i Tirani. Ovi stručnjaci iz oblasti urbanizma, arhitekture, umetnosti i menadžmenta u kulturi će u saradnji sa domaćom stručnom javnošću i građanima ukazati na modele koji bi doprineli razvoju Savamale u društveni i kulturni centar. Među učesnicima programa “Urbanih transformacija” Mikser festivala posebno se ističu Glenn Weiss iz Njujorka, organizator umetničkih projekata na Tajms Skveru, umetnički kolektiv “BikvanderPaul” iz Roterdama,  Michael Obrist iz priznatog arhitektonskog studija ‘’feld72’’ iz Beča, grupa ‘’Stalker ‘’ iz Rima i ‘’Stealth Unlimited’’ iz Roterdama i Beograda.

Više informacija: OVDE

9-13h / Blue Green Dream / Ekološka konferencija /

Krug, Braće Krsmanović 8

Međunarodna konferencija “Blue green dream”, čiji je pokretač profesor Čedo Maksimović sa Imperijal koledža u Londonu. Cilj konferencije je osnivanje regionalnog centra, koji će među prvima u svetu primenjivati nove metode u povezivanju vodenih i biljnih resursa u urbanim sredinama. Ovom konferencijom, koja će okupiti brojne eminentne stručnjake i institucije, Mikser želi da skrene pažnju na jednu od najznačajnijih tema današnjice, zaštitu životne sredine, a u planu je da projekat “Blue Green Dream” postane globalan i da se realizuje putem mreže regionalnih centara, a centar za jugoistočnu Evropu biće stacioniran u Beogradu. Ulaz na konferenciju je slobodan.

Više o programu: OVDE

16h / Razmišljaj van kutije / Radionica za decu /

Xylon Showroom / Vučina kuća, Karađorđeva 61

Radionica ,,Razmišljaj izvan kutije’’ je zamišljana tako da podstakne decu i mlade da kreativno misle i rešavaju probleme, razvijaju sopstvene ideje i teže da ih realizuju i da se u tom procesu zabavljaju i uživaju.

18-21h / Education-in-progres / Škola pletenja /

Maja Vučeković / Galerija „Ispod Brankovog mosta“, Crnogorska 10

Besplatne radionice pletenja biće održane 28.maja (18.oo-21.00h) i 29.maja (12.00-15.00h)

21-00h / Imlek 3D Mapping /

Miško Nećak / Karađorđeva 43

Garage Fire! / Mikser Tuborg Stage /

Stovarište, Mostarska 5

21:00 Hod / Beograd

21:35 Ego / Niš

22:10 Dykemann Family / Zagreb

23:00 Plutonium Baby / Rim

23:50 Bazooka / Atina

00:40 Muškat Hamburg / Maribor

 

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..