slika-u-ogledalu-02utorak, 17. januar 2012. u 13 časova
atrijum Narodnog muzeja, Trg Republike 1a





Obeležavajući dve stotu godišnjicu od rođenja Katarine Ivanović, a sa željom da svim zainteresovanim posetiocima predstavi talentovanu umetnicu i veliku inspiraciju pesnicima, mladim slikarkama i slikarima, Narodni muzej realizuje izložbu Slika u ogledalu – Katarina Ivanović.

Težeći da na što bolji način predstavimo društvene prilike doba u kome je Katarna stvarala Odeljenje za edukaciju Narodnog muzeja svakodnevno priređuje javna vođenja kroz izložbu.

Utorkom, sredom i petkom u 13 časova, četvrtkom i subotom u 18 časova i nedeljom u 12 časova posetioci su u prilici da od naših mladih saradnika saznaju mnoštvo interesantnih pojedinosti o izuzetnoj umetnici i delima koja je stvarala.

Kako bi poštovaoci umetnosti stvorili što kompleksniju sliku o našoj prvoj umetnici, ovog utorka sve zainteresovane će, kroz izložbu Slika u ogledalu – Katarina Ivanović, voditi autor izložbe, gospodin Petar Petrović, kustos Zbirke srpskog slikarstva XVIII i XIX veka.

Prolazeći kroz postavku u društvu gospodina Petrovića saznaćemo mnoštvo zanimljivosti o prvoj srpskoj slikarki i članici Srpskog učenog društva. Slušajući živopisne priče gospodina Petrovića poštovaoci umetnosti će, pored dobro poznatih činjenica o prvoj ženi slikarki saznati nešto više o emancipaciji srpske umetnosti XIX veka kao i izuzetnosti žene u čijem stvaralaštvu i liku su sažeta moderna stemljenja i nova pregnuća.
<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..