2U Beogradu će ove zime po prvi put biti prikazana izložba koja predstavlja kolekciju najvrednijih dela iz opusa keramike, srebra i zlata velikog španskog umetnika - Pabla Pikasa.


Izložba nosi naziv „Na Azurnoj obali“, pošto je ovaj opus stvarao upravo tamo, u gradiću Valori, na jugu Francuske, nedaleko od Kana.

Izložba će se održati u periodu od 2. februara do 15. aprila 2012. godine u prostoru zgrade „BEKO“ u Bulevaru Vojvode Bojovića 6-8  ispod Kelemegdana (prekoputa Zoološkog vrta).

Izložba je nastala prikupljanjem radova iz nekoliko privatnih i muzejskih kolekcija i biće prisutna u Regionu do kraja 2012. godine.  Galerija „Deva Puri“, koja je u Beogradu već poznata po organizaciji velike izložbe „Božanstveni svetovi“ Salvadora Dalija, pored Dubrovnika i Bleda, Beogradu pruža izuzetnu čast da bude domaćin ovako velikog kulturnog događaja.

Postavka otkriva najmanje izlaganu oblast u opusu ovog svestranog umetnika, a to je keramika. Izložba se sastoji od oko 100 eksponata keramike, predmeta od srebra i zlata, kao i drugih radova nastalih u  razdoblju Pikasovog stvaranja na Azurnoj obali.

Otvaranje izložbe je planirno za četvrtak, 2. februara 2012. godine u 20h.

Dva puta nedeljno će biti organizovano stručno vođenje za sve posetioce izložbe, a planiran je i prateći program u vidu radionica, predavanja i projekcije filmova vezanih za lik i delo ovog svestranog umetnika.

Cena karte u redovnoj prodaji iznosiće 450 RSD uz mogućnost popusta na grupne posete.     


O Pablu Pikasu:

Pablo Ruiz Pikaso rođen je u Malagi, u Šaniji, 25. oktobra 1881. godine Bio je svestrani umetnik, jedan od najvećih slikara, vajara, crtača i grafičara 20. veka. Uz Žorža Braka, jedan je od osnivača likovnog pravca kubizam.

Njegovo neuobičajeno interesovanje za crtež je počeo vrlo rano, još sa 10 godina, kada je postao učenik svog oca Hozea Ruiza Blanka, profesora crtanja u Korunji.  Pikasov otac je odlučio da podredi svoje umetničke ambicije sinu, dovodeći mu modele i podržavajući ga u ostvarenju njegove prve izložbe kada je imao samo 13 godina.

Porodica se seli u Barselonu 1895. godine i Pablo se upisuje u Ljoču , lokalnu umetničku akademiju. Već 1897. godine, njegova slava u Španiji je išla u prilog očekivanjima, pošto je slika Nauka i milosrđe dobila počasnu nagradu u Madridu na izložbi Kraljevske akademije San Fernando. Iste godine Pikaso  upisuje  ovu prestižnu akademiju, ali ubrzo ocenjuje nastavu na Akademiji ispod očekivanog nivoa i provodi vreme crtajući i slikajući svakodnevnicu koja ga okružuje: kafiće, ulice, bordele, itd.

U Barseloni, gde je pohađao školu, kao i u Madridu, gde je bio svakodnevni posetilac muzeja Prado, zanimalo ga je sve u vezi sa slikarstvom, a sanjao je i o Parizu, gde napokon stiže u oktobru 1900. godine.

Pikaso je bio pokretač i inspirator slikarskih smerova kao što su kubizam i sugestivni ekspresionizam koji predstavljaju pravi revolucionarni prevrat u modernoj likovnoj umetnosti. Paralelno sa slikarstvom Pikaso se posvećivao i skulpturi, pre svega u godinama oko 1907. kada je stvarao pod uticajem kubizma, mada i u drugim razdobljima njegovog stvaranja.
Pikaso je napravio preko 6.000 slika, skulptura i crteža. Njegove slike danas vrede milione a medju najpoznatijima su “Gospođice iz Avinjona", “Gernika”, “Violina”, “Ogledalo”, “Zena sa gitarom” itd.

Ženio se dva puta i imao je mnogo ljubavnica. Imao je četvoro dece. Posljednje dete, kćerku Palomu, dobio je u svojoj 68. godini.

Umro je  u gradu Mužin, 8. Aprila 1973. kada mu je otkazalo srce za vreme napada gripa.
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..