Ana-Konstantinovic-otvara-i2. decembra, u prostorijama Američkog kutka otvorena je izložba "Tenesi Vilijams u srpskom pozorištu" koja obuhvata fotografije, plakate i programe predstava po delima Tenesi Vilijamsa u srpskim pozorištima od 1952. do 2009. godine.

Izložba obuhvata predstave "Staklena menažerija", nekoliko postavki "Mačke na usijanom limenom krovu" i "Tramvaja zvanog želja", ali i ređe izvođena dela kao što su "Period prilagođavanja", "Silazak Orfeja" ili "Nežna ptica mladosti".

Izložbu je otvorila Ana Konstantinović, pozorišna rediteljka i autorka projekta "Tenesi Vilijams - 100 godina posle", kojim se obeležava stogodišnjica rođenja ovog velikog dramskog pisca. Materijali za izložbu prikupljeni su iz arhiva Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i biće izloženi u Američkom kutku do 31. decembra.

Naredne nedelje, u četvrtak 8. decembra u 18h, biće održana tribina o stvaralaštvu Tenesi Vilijamsa u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda. Vilijamsovom stvaralaštvu pristupiće se iz različitih uglova da bi se dobila što celovitija slika o relevantnosti ovog pisca u 21. veku. Ispitaće se kako je stvoren i razrušen mit o Tenesiju Vilijamsu, u čemu je značaj njegovih dela nekad i sad, kao i kako izgleda proces rada na njegovim delima. Moderator je Uroš Tomić, profesor engleskog jezika, a učestvuju Simona Čupić, istoričarka umetnosti, Ivana Vujić, pozorišna rediteljka, Danica Ristovski, glumica i Jovan Ćirilov, teatrolog.

Program besplatnih filmskih projekcija naredne nedelje u Američkom kutku:
5. decembar, 17.30h
Iznenada, prošlog leta (1959)
Režija: Džozef L. Mankjevič
Igraju: Elizabet Tejlor, Ketrin Hepbern, Montgomeri Klift

7. decembar, 17.30h
Jug Tenesija Vilijamsa (1973)
Dokumentarni film
Autor: Hari Raski

Svi programi su besplatni za posetioce i učesnike. Projekat se realizuje u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih američkih država u Beogradu, Američkim kutkom, Domom omladine Beograda, Muzejem pozorišne umetnosti Srbije i Bibliotekom Grada Beograda. Izvršni producent projekta je organizacija Eho Animato.
<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..