Grafički kolektiv ove godine obeležava 75 godina delovanja na savremenoj umetničkoj sceni. Profesionalni identitet ove jedinstvene institucije u nacionalnoj kulturi obavezuje na uvid u vitalnost kriterujuma i krucijalne ideje stvarane tokom decenija. Upravo 72. izdanje Majske izložbe grafika, od 27. maja do 21. juna, najstarijem projekatu Grafičkog kolektiva, u svojoj dugoj praksi markira umetničku, lidersku i istorijsku ulogu institucije i u svetlu ovog medija. “Dnevnik promena”, indikativan naslov izložbe posvećene umetničkoj grafici, ukazuje da ove godišnje smotre referišu promenu paradigme pružajući uvid u naj/novije tendencije u umetničkoj grafici mladih i najmlađih, ali takođe prati i genezu već afirmisanih autorskih ličnosti.

Ovaj svojevrsni “Dnevnik promena” obeležen je  radovima velikih dimenzija (2x2m), istraživački projekti otiskivanja matrice (standardne ili digitalne) na različitim podlogama (klirit, metal, tkanina) kao i različitim poetskim diskursima.

Interesovanje za grafički medij ilusutruju i cifre sa ovog Konkursa: učestvovalo je 229 autora, a Selekciona komisija odabrala je radove njih 130.

Svečano otvaranje izložbe u ponedeljak, 27. maja u 19h i dodela 61. nagrade “Veliki pečat”, referentnog nacionalnog priznanja ustanovljenog 1963. godine.

Žiri za nagradu: Ivana Flegar, grafičarka, Dragana Palavestra, istoričarka umetnosti i Branimir Karanović, vizuelni umetnik.

Grafički kolektiv je svoje decenijske rođendane realizovao kao svečanosti radnog karaktera sublimirajući umetničku, kulturnu, moralnu i materijalnu baštinu strukturisanu u vidljiv kulturni događaj. To činimo i ovogodišnjim programima, istorijskim markerima i istaknutim autorskim ličnostima koje su oblikovale istoriju Grafičkog kolektiva ali i nacionalne kulture; postavke izbora iz opusa Slobodana Mašića, Ljubomira Kokotovića i Uroša Toškovića, deo programa “Tradicija za budućnost”, realizovan je u prvoj polovini ove godine.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..