Treći Naučni piknik, naučni događaj za sve uzraste, održaće se u organizaciji Festivala nauke 17. i 18. maja od 11 do 19 časova, pod sloganom MISLI ZELENO u Arboretumu Šumarskog fakulteta na Banovom brdu, u ulici Kneza Višeslava 1.  Partner Naučnog piknika je kompanija  Yettel, namenjen je posetiocima svih uzrasta, a ulaz na sve programe je besplatan. Na otvaranju Naučnog piknika, u petak 17. maja u 11 časova, nastupiće Jelena Petošević sa horom Šumarskog fakulteta. Pored 18 interaktivnih naučnih prezentacija, radionica i izložbi sa 130 naučnih komunikatora, koje rade u kontunuitetu, posetioce Naučnog piknika očekuje i atraktivan program na Naučnoj bini.

Fizičko-hemijski šou „Eksplodirajuća otkrića“ Milana Popovića, pravi pirotehnički spektakl uz pomoć  mnogo fizike i hemije, na programu je oba dana u nekoliko termina – od 12, 15 i 17 sati.
 
Šumarski fakultet, kao domaćin, pokazaće nam kako se priroda brani znanjem kroz interaktivne postavke i radionice u pet celina. Partner manifestacije Yettel predstaviće se pričom “ŠUMA.net” o čudesnim, biljnim jezicima, koji smo tek počeli da otkrivamo i neverovatnoj teoriji o podzemnoj mreži koja povezuje šumu u zajednicu. Ball Packaging Europe zajedno sa međunarodnim projektom “Svaka limenka se računa” kao prijatelj ovogodišnjeg Naučnog piknika, na edukativan i zabavan način približiće najmlađima značaj reciklaže aluminijumskih limenki.
 
O važnosti biodiverziteta  i sa kime sve delimo životnu sredinu učimo kroz program Biološkog istraživačkog društva “Josif Pančić” Univerziteta u Beogradu. Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu predstaviće se interaktivnom postavkom o načinima komunikacije između svih živih bića, od mikroorganizama do složenih organizama poput biljaka i životinja.
 
Za decu od pet i više godina biće organizovane radionice prilagođene njihovom uzrastu. Na improvizovanom igralištu Akademskog Speleološkog alpinističkog kluba – ASAK, centralna tema su pećine i jame kao poslednji neistraženi delovi planete Zemlje, a najmlađi speleolozi će biti u prilici da isprobaju opremu potrebnu za bavljenje ovom uzbudljivom aktivnošću. Udruženje građana UčenIQ i Mensa Srbije će podstaći decu da rešavaju male ekološke zadatke i uče o biodiverzitetu i razvrstavanju otpada pomoću  robotića pčelica (BeeBot). Edukativni centar Čupoglavci predstaviće najmlađima tajne našeg srca kroz radionicu na kojoj će imati priliku da izrađuju modele srca i stetoskopa od recikliranih materijala koji su nam svima dostupni kod kuće.
 
Za prave avanturiste, pedagozi sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu predstaviće jedinstvenu akcionu igru uloga i orijentacije “Potraga za Lesnikom”. Posebna tematska celina biće posvećena važnosti vode kao nezaobilaznog resursa, koji je izvor života svih bića na planeti. Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju predstaviće interaktivnu postavku o vodi kao izvoru života i vodenim ekosistemima ali i o važnosti konstantnog kontrolisanja kvaliteta vode. Fakultet za fizičku hemiju, Univerziteta u Beogradu prikazaće niz jednostavnih eksperimenata da nam pokaže ko se sve u prirodi okupio oko misije filtriranja vode, zašto je gvožđe odjednom odlučilo da se ponaša kao katalizator i o potencijalima mikrobnih gorivnih ćelija. Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu će na Naučnom pikniku predstaviti najsavremenije materijale koji imaju zadatak da odgovore na zahteve očuvanja životne sredine i sve zahtevniju gradnju 21. veka. Centar za ekološki menadžment i održivi razvoj Fakulteta organizacionih nauka predstaviće VR avanturu u okviru koje će posetioci moći da hodaju dnom okeana, popnu se na najviše planine, ili pešače Amazonskim šumama. Centar za promociju nauke organizovaće radionice u okviru kojih će deca školskog uzrasta učiti o klimatskim promenama i njihovim posledicama. MUP republike Srbije – Sektor za vanredne situacije predstavlja najmlađima, ali i starijim posetiocima važnost postupaka u slučajevima požara u gradovima i šumama.
 
“Eko Bioskop” jedinstveni šumski bioskop, donosi ostvarenja iz čuvene National Geographic produkcije na veliki ekran među drvećem.
 
U okviru Laguna programa, u petak 17. maja od 13 časova o bestselerima „Tajni život drveća“ i „Moć drveća“ Petera Volebena govoriće dr Jelena Savić sa biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu dok će 18. maja u isto vreme, knjige „Urnebesna fizika“, „Urnebesna biologija“ i „Urnebesna hemija“, predstaviti njihovi autori Andreja Leskovac i Branko Stevanović, koji će izvesti zanimljive eksperimente.
 
U šetnju kroz Arboretum, uz neobičnu priču o Zelenim influenserima, izdvojenim posebnim vrstama drveća na koje je Šumarski fakultet naročito ponosan, vas vodi Dr Marko Perović, profesor dendrologije na Šumarskom fakultetu, najbolji poznavalac drvenastih vrsta, u petak 17. maja u 12 i 14 časova.
 
Posetioci će moći da se osveže i okrepe na Gastro parkingu, u okviru koncepta street-food ponude na točkovima, uz veliki asortiman kafe i pića.
 
Zainteresovani za Naučni piknik će imati priliku da upoznaju jedinstveni prostor Arboretuma Šumarskog fakulteta koji predstavlja pravu zelenu oazu i još uvek nedovoljno poznatu atrakciju u srcu Beograda.
 
Naučni piknik je podržala Nemačka ambasada

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..