Stota godišnjica smrti Franca Kafke u Beogradu biće obeležena sedmodnevnim festivalom K. Kafka, koji će se održati od 11. do 18. maja na više lokacija i okupiće goste iz Srbije, Austrije i Češke. Festival je zamišljen kao niz kulturnih i umetničkih sadržaja koji na različite načine pokazuju kako Kafkini literarni svetovi mogu doprineti razumevanju sadašnjice, i obrnuto – kako ona doprinosi njihovoj relevantnosti. Nulti dani festivala posvećeni su filmskom programu u Dvorani Kulturnog centra, u okviru kojeg će Kafkino delo biti predstavljeno kroz prizme kako dela velikih evropskih režisera, tako i kroz kratkometražne, eksperimentalne i dokumentarističke forme.

Posetioce očekuje i performans „mirage nymphs“ koji kroz savremeni ples i prateće audio-vizuelne elemente istražuje doživljaj procesa preobražaja tela i mogućnost njegove konstantne adaptacije. Takođe, gledaoci će moći da uživaju u scenskom čitanju pripovetke „Seoski lekar“ koje će izvesti Oto Brusati i Nikola Đorić, a onda i u nizu razgovora i predavanja o Kafkinim delima iz vizure savremene humanistike, kulturne istorije i kritičke analize. Takođe će biti predstavljeno srpsko izdanje romana „Život posle Kafke“ Magdalene Placove i knjiga priča za decu "Prašina, Balegar i Kristina", inspirisana Kafkinim delima. Poslednji sati festivala namenjeni su razgovorima sa studentima Fakulteta likovnih umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti, povodom virtuelne izložbe „MedijaMorfoze“ realizovane u video formatu koja će biti premijerno prikazana u Likovnoj galeriji.

Festival se završava javnim čitanjem „Umetnika u gladovanju“ na platou ispred Kulturnog centra Beograda. Tokom svih dana Festivala publika će moći da poseti i dve izložbe: strip izložbu „Komplett Kafka“ Nikolasa Malera u galeriji „Menjačnica“ Goethe-Instituta i „Franc Kafka – čovek svog i našeg vremena“ koju čine radovi nastali u saradnji pisca Radela Malija i ilustratorke Renate Fučikove u Narodnoj biblioteci Srbije.
 
Festival K. Kafka, sada zajedno organizuju Kulturni centar Beograda, Goethe-Institut u Beogradu, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Češki centar Beograd i EUNIC Srbija – Nacionalni instituti za kulturu Evropske unije u Srbiji. Ulaz na sve programe je besplatan.
 
Više informacija i program festivala možete pronaći ovde >>.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..