Predavanje „Kako čitati afričku arhitekturu – primer Adis Abebe, glavnog grada Etiopije, kao simbola moći od Hajla Selasija do Abija Ahmeda" predavačice dr Hane Rubinkovske Aniol biće održano u četvrtak, 25. aprila u 18 časova u Muzeju afričke umetnosti (MAU) u Beogradu. Predavanje se održava na engleskom jeziku, organizuje se u saradnji sa Poljskim institutom u Srbiji, a ulaz je besplatan. Otkako je osnovan krajem 19. veka, glavni grad Etiopije, Adis Abeba, značajan je simbol moći. Njegova istorija i značenje danas u političkom, društvenom i ekonomskom životu vredne su referentne tačke za istraživače etiopske istorije, društvenih i političkih pitanja.

Cilj prezentacije jeste analiza nekih primera urbanističkih i arhitektonskih rešenja predloženih tokom decenija, kao i uloge koju su ona imala za stanovnike prestonice. Takođe, biće napravljen i osvrt na načine na koje arhitektura odražava promene u etiopskoj politici. Glavni fokus biće na tome kako struktura grada prenosi političku poruku, te kako se ona menjala tokom decenija.

Gostujuća predavačica dr Hana Rubinkovska Aniol, je istoričarka Afrike i profesorka na Katedri za afričke jezike i kulture Fakulteta za orijentalne studije Univerziteta u Varšavi, a trenutno i zamenica predsednika Poljskog afričkog društva. Njeno naučno interesovanje obuhvata i istoriju moderne Etiopije, posebno etiopsku političku kulturu, kao i teme simbolike i legitimizacije moći od kraja 19. veka do danas. Dr Rubinkovska Aniol istražuje ikonografske prikaze moći i prostora moći, kao i moć u prostoru (u smislu dugog trajanja).

Radno vreme MAU je svakog dana od 10 do 18 časova, a više informacija o programima može se naći na veb sajtu https://www.mau.rs/cp/.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..