U Galeriji SKC od 8 – 25. marta 2024. - Renovirananjem, Galerija SKC je postala čist prostor velike površine, pravih linija. Ivana Milev se u njemu predstavlja sa izborom radova srodne problematike iz njenog bogatog korpusa. Ovi radovi su rezultat dugogodišnjeg umetničkog istraživanja u polju skulpture, kolaža i crteža. Radovi su izrađeni od širokog spektra materijala: drvo, gvožđe, bakar, plastika, platno, filc itd. Izložba „MIKROsistemi“ je postavljena tako da posmatrač može da komunicira i doživi pojedine radove, a takođe ujedno sagledava postavku u celini dok se kroz nju kreće.

Ivana Milev je jedna od istaknutijih umetnika mlađe generacije sa formiranim karakterističnim likovnim izrazom i ostvarenom visokokvalitetnom umetničkom produkciom. Na izložbi u Galeriji SKC prikazani su crteži, kolaži i skulpture Ivane Milev, iz različitih faza njenog stvaralašva, a zajedno čine jednu celinu pod nazivom „MIKROsistemi“.

Paralelno sa izloženim radovima, ARTE galerija je izdala monografiju u kojoj je prikazano petnaestogodišnje stvaralaštvo umetnice. Naslov bilingvalne (srpsko-engleske) monografije je Ivana Milev, Beskonačni nizovi | Infinite Strings, a autori tekstova objavljenih u monografiji su Luka Tripković, Ivana Milev, Ana Mihailović i Milan Nasković.
 
Izloženi radovi sastavljeni su od manjih elemenata koji je umnožavaju i tako formiraju veće kompozicije. Svaka struktura je sastavljena po drugačijem principu, ima svoj karakter i sadrži ideju da se kompozicije mogu širiti u bilo kom pravcu. Centralna tema ove izložbe je princip beskonačnosti. Sobzirom da je samu beskonačnost nemoguće reprezentovati, Ivana je ovde postavila „sisteme zamišljene beskonačnosti“, gde su radovi nikad ne završavaju, samo se privremeno zaustavljaju.

AUTORSKO VOĐENJE KROZ IZLOŽBU - Umetnica će održati dva autorska vođenja kroz izložbu; prvo u subotu, 16. marta u 13 h, i drugo sledeće subote, 23. marta u, isto u 13 h, u prostoru u kome je i postavljena izložba, Galeriji SKC, Kralja Milana 48, Beograd. Vođenja kroz izložbu sa umetnicom su jedinstvena prilika da publika direktno od nje dobije odgovor na svako pitanje koje se postavi gledanjem izložbe i uvidom u umetnicin opus kroz štampanu monografiju.
 
LUKA TRIPKOVIĆ O IVANI MILEV - „Prilika da umetnica svoje radove izloži u uređenom prostoru galerije Studentskog kulturnog centra predstavlja događaj koji očekujem sa nestrpljenjem. U skorašnjim radovima Ivana Milev prelazi put od pronađenih objekata od kojih stvara radove do objekata koji su u potpunosti kreirani od strane umetnice. Kroz predan i temeljan rad i stalno preispitivanje njen izraz postaje vrsno izbrušen i lišen svega suvišnog. Umetnica je prethodnu deceniju paralelno sa skulpturama radila i kolaže koji po zamisli nisu odstupali od trodimenzionalnih objekata, a sada se čini da je izvršila sintezu ta dva pristupa i stvorila radove u kojima boja postaje jedan od elemenata.“
 
ANA MIHAILOVIĆ O IVANI MILEV - „U strpljivom sagledavanju titraja prirode i njenih efemernih oblika koji se smenjuju, Ivana Milev slaže, vezuje i grupiše sopstvenu viziju procesa stvaranja. Metamorfoze oblika u procesu rasta i trajanja krajnjim ishodom ukazuju na istu genealogiju sa očiglednim razlikama: kristalaste strukture čije dimenzije variraju od mikrosveta do kosmičkih razmera – Opkoljavanja. Dinamičke forme širokog asocijativnog polja, koje nastaju kružnim kretanjem fluida, a pojavljuju se kao oblici vodene flore i faune – Vrtlog. Tanane bakarne niti iscrtavaju konstelacije nevidljivih vibracija živog sveta – Kosmičke veze. U ovoj riznici susreću se svet imaginacije prirode i svet imaginacije stvaralaštva, i to kroz autentičnu estetsku magiju, koju razotkriva umetnik neprestano tragajući.“
 
MILAN NASKOVIĆ O IVANI MILEV - „Ivana Milev radi disciplinovano. Ona je skulptorka sa umom inženjera. Rukama „plete“ beskrajnu strukturu i fascinirana je njenom prostornom progresijom. Autorka sebi postavlja problem tj. zadatak da bude besprekorno tačna jer želi da njen rad bude „savršeno tehnički izveden“. Ova strukturalna opsesivnost je ono što zbunjuje pri recepciji Ivaninih skulptura, jer je nemoguće utvrditi da li je u pitanju fabrički ili ljudski rad.“
 
Organizatori izložbe
ARTE galerija
Studentski kulturni centar Beograd
 
Fotografije postavke izložbe
Fotograf: Srđan Veljović

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..