Izložba-instalacija „Machines for Peace – Strukture za mir“, koju realizuje Mreža proslava velikih italijanskih struktura nošenih na ramenima, na Uneskovoj listi svetske baštine od 2013. godine, biće predstavljena 8. marta u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Izložba se organizuje po treći put nakon postavki u Centru za mir u Vitlejemu i u Baroknoj kapeli Ambasade Italije u Pragu, a realizovana je uz podršku Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije i pod pokroviteljstvom ministarstva, Nacionalne komisije Italije za UNESKO, Ambasade Italije u Beogradu, opština, nadbiskubija i biskupija Viterba, Sasarija, Nole i Palmija.

Mreža promoviše ovu izložbu prema ideji, projektu i naučnoj koordinaciji Patricije Nardi, zajedno sa Centralnim institutom za nematerijalno nasleđe Ministarstva kulture Republike Italije. Izložba se održava u glavnom gradu Srbije u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i kroz slike, zvukove, boje i sugestivnost dočarava četiri praznika koji se svrstavaju u najstarije proslave mediteranske tradicije: Prenošenje strukture Svete Roze u Viterbu, Varija u Palmiju, Silazak svećnjaka u Sasariju i Festival ljiljana u Noli.

Povodom obeležavanja desetogodišnjice od Uneskovog priznanja, Mreža ističe izrazito akutelne teme od posebnog značaja: mir, koji je među ciljevima Uneskove Srednjoročne strategije za period 2022-2029. u jednom posebno teškom trenutku, i povodom Osmog marta – Međunarodnog dana žena, jednakost polova kao zajednički cilj podizanja svesti o pravima, dobrobiti i bezbednosti žena širom sveta.

Reč je o postavci vizuelne savremene umetnosti koja putem filmova „Un patrimonio sulle spalle“ („Nasleđe na ramenima“) i „Il nostro tempo infinito sospeso“ („Naše beskonačno i neizvesno vreme“), režisera i etnomuzikologa Frančeska de Melisa, govori o tradiciji i emocijama u jednom vizuelnom delu u stalnom dijalogu sa „materijalnošću“ proslava, preko raskošnih kostima zajednica i preko jedne od glava-skulptura projekta „Simulacrum“ Đuzepea Fate, savremenog umetnika vizionara koji je za ovu izložbu realizovao „Announcement of Peace“ („Najava mira“).

Biće organizovan i razgovor sa prof. Đorđom Andrijanom sa Univerziteta „Venice International University“ (VIU), na temu kulturne diplomatije, sa ciljem stvaranja mreže razmene i popularizacije kako Uneskove baštine, tako i Uneskove Konvencije o očuvanju nematerijalnog kulturnog nasleđa iz 2003. godine, koja se primenjuje već dvadeset godina.

Ovaj događaj će se održati u petak, 8. marta u 18.00 časova u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Izložba se može posetiti do 19. marta, od ponedeljka do četvrtka od 10.00 do 18.00 i petkom od 10.00 do 15.00 časova.

 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..