U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4) u četvrtak, 7. marta u 14 časova biće svečano otvorena izložba pod nazivom Otkrivanje umetničkih svetova. Izložba prikazuje radove studenata Odseka likovnih umetnosti Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici, koji su nastali tokom akademske 2022/2023. godine. Studentski radovi obuhvataju širok kreativni spektar  u oblastima likovnih i primenjenih umetnosti i dizajna: slikarstvo, vajarstvo, grafika i grafički dizajn. Apstraktne i figurativne forme bogato kolorisane prikazuju maštoviti svet studenata slikarstva, njihov umetnički razvoj i hrabrost u istraživanju novih izraza.

Skulpture studenata vajarstva, koje teže monumentalnosti, iako su galerijskog formata, stvaraju dinamičnu prostornu atmosferu. Metal, kamen, drvo, glina postaju telo umetničkih priča u kome se snovi i materijalizacija spajaju. Studenti grafike svojom preciznošću i tehničkom virtuoznošću oživljavaju papir; linije pričaju priče, a štampane slike pokreću dijalo gizmeđu umetnika i gledalaca. Grafički dizajneri kombinujući različite elemente,boju, fotografiju, tipografiju, spajaju estetiku i svakodnevnu komunikaciju. Кroz različite izraze i tehničke pristupe, ovi mladi umetnici istražuju dubine svoje umetničke vizije,predstavljajući jedinstvene perspektive i inspiraciju koja proizilazi iz njihovog iskustva.Ova izložba je prilika da posetioci urone u svet umetnosti u nastajanju, svedočeći o raznolikosti izraza i inovacijama koje proizilaze iz stvaralačkog procesa mladih talenata.

Izložba se realizuje u okviru programa Mladi u fokusu - moja prva izložba pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, ibiće otvorena do 28.marta. 2024. godine. Možete je pogledati svakog radnog dana od 9 do 15 časova.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..