Zlatne nagrade Udruženja likovnih umetnika Srbije za 2023. godinu dobili su Stefan Lukić, Mice Poptsis, Viktor Vejovoda i Vladimir Veljašević, a biće im svečano uručene na otvaranju izložbe nagrađenih radova 21. februara u Galeriji ULUS u Beogradu. Nagrada Zlatna paleta za najbolji rad iz domena slike u celogodišljem programu grupnih izložbi ULUS-a u 2023. godini dodeljena je Stefanu Lukiću za seriju crteža nostalgičniYUGOsjaj (olovka na papiru, 2023). Žiri je radio u sastavu: Biljana Jotić, Saša Pančić, Milica Crnobrnja Vukadinović, Vesna Milosavljević i Dragan Protić Prota.

Zlatnu iglu za najbolji rad iz domena grafike u celogodišljem programu grupnih izložbi ULUS-a dobio je Vladimir Veljašević za rad SRB 58 Bez naziva (sitoštampa, 2023), na osnovu odluke žirija koji su činili: Suzana Vučković, Nikola Radosavljević i Ljubica Jelisavac.   
 
Nagrada Zlatno dleto za najbolji rad iz domena trodimenzionalne forme u celogodišljem programu grupnih izložbi ULUS-a dodeljena je Mice Poptsisu za Triangle (bojena struktura u aluminijumu, 2023), a žiri je radio u sastavu: Maja Rakočević Cvijanov, Slobodan dane Stojanović i Tijana Cvetković.
 
Zlatnu nagradu za najbolji rad iz domena proširenih medija u celogodišljem programu grupnih izložbi ULUS-a dobilo je Viktor Vejvoda za projekat SUPERMARGINAL CAFE  (projekat u zajednici, 2023), na osnovu odluke žirija u sastavu: Andrijana Pajović, Milan Đorđević i Danilo Prnjat.

Zlatne nagrade ULUS-a biće svečano uručene 21. februara u 19 časova u Galeriji ULUS, na izložbi nagrađenih radova na kojoj će biti predstavljeni i laureat Nagrade za životno delo ULUS-a, kao i rad nagrađen na 86. Jesenjoj izložbi.

Kao što je ranije objavljeno, žiri u sastavu Elisabeta Cuccaro, Daniel Glid i Vladan Jeremić, dodelio je na 86. Jesenjoj izložbi “Tajna znanja” četiri nagrade – Kseniji Pantelić, Tajsiru Batnijiu, Marineli Neralić i Bošku Atanackoviću, kao i dva specijalna priznanja - Anji Jocić i Viktoru Cvejiću.

Žiri Jesenje izložbe je, poput Komiteta Prolećne izložbe, istakao uverenje da je umetnost kapacitet svakoga, te da nagrade pripadaju svima, bez konkurencije ili pobednika. Međutim za razliku Komiteta Prolećne izložbe koji je odlučio da ne ističe najbolji rad na ovoj izložbi Prolećnoj izložbi i nagradu ne dodeli, žiri Jesenje izložbe nije želeo da potpuno destabilizuje tradiciju ULUS-a dodeljivanjem zasluženih nagrada svima, te je odlučio da istakne šest učesnika izložbe.
 
Ksenija Pantelić, Crveni tepih, instalacija, 2023. Foto: Neđo Gavrić

Dobitnici Zlatnih nagrada ULUS-a, laureat Nagrade za životno delo ULUS-a i laureati Jesenje izložbe dobijaju skromnu finansijsku nagradu i plaketu, a biće predstavljeni u na zajedničkoj grupnoj izložbi Nagrade ULUS-a 2023. u Galeriji ULUS od 21.februara 2023. godine.

Izložba nagrađenih radova biće otvorena do 4. marta.

Viktor Vejvoda, SUPERMARGINAL CAFE, projekat, 2023. Foto: Redakcija ULUS-a

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..