Posle Galerije Matice srpske u Muzej primenjene umetnosti dolazi postavka Poklon-zbirka Dragiše Brašovana. Izložba će biti svečano otvorena u ponedeljak, 15. januara, u 18 časova, a  posetioci će moći da je pogledaju do 10. marta 2024. godine. Poklon-zbirka Dragiše Brašovana predstavlja preko 100 eksponata – slika, skulptura, crteža, stilskog nameštaja, dela primenjene umetnosti i dokumentarnog materijala koje su naslednice ovog srpskog arhitekte, supruga Viktorija Brašovan i poćerka Olga Кovačev, poklonile Galeriji Matice srpske u periodu od 2020. do početka 2023. godine. Beogradska publika imaće priliku da vidi predmete i dela koja govore o privatnom životu arhitekte i doprinose boljem razumevanju njegovog lika i dela.

Svi ovi predmeti, koji su bili deo enterijera u kući u ulici Strahinjića bana u Beogradu, na jedinstven način govore o ukusu i opredeljenjima znamenitog arhitekte, kao i o njegovom porodičnom životu. Ova postavka pruža posetiocima sasvim drugačiji pogled na Brašovana kao supruga, očuha, estetu, ljubitelja umetnosti i prijatelja.

Izložbu prati dvojezični katalog sa tekstovima dr Darka Polića, arhitekte i Ivane Janjić, kustoskinje, dokumentarni film Radio-televizije Vojvodine i virtuelna 3D rekonstrukcija prostora u kom je Dragiša Brašovan živeo, a koji je realizovala msr Snežana Mijić, konzervatorka.

Tokom trajanja izložbe publika će moći da se kroz prateći program u vidu stručnih kustoskih vođenja, predavanja i projekcije filmova upozna sa životom i delom Dragiše Brašovana i arhitekturom HH veka.

U ponedeljak, 15. januara, na svečanom otvaranju publici će se obratiti:

• msr Biljana Jotić, direktorka Muzeja primenjene umetnosti

• Dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske  

Prof. dr Dubravka Đukanović, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture

Realizaciju projekta omogućilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, čiji će  predstavnik/predstavnica svečano otvoriti izložbu.

Foto: Mladen Josić, Mikelanđelo, 1927.
autor fotografije: Martin Candir

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..