U ponedeljak, 18. decembra u 19h otvara se izložba Mala grafika 2023. i dodeljuje se nagrada Mali pečat. Ovogodišnja izložba pod nazivom PRVIH 75 uvodi u  obeležavanje 75 godina rada Grafičkog kolektiva, sutra u novom galerijskom prostoru. Konkurs, izložba i nagrada Mali pečat predstavljaju još jedan način da se savremena grafička produkcija kreativno podstiče i profesionalno afirmiše. Danas se može govoriti i o trendu male grafičke forme i podsećanju na grafičke početke kada je grafika bila prirodno vezana za knjižni format. Kao ravnopravni tok i dominantna teza, održava se stav po kojem je „grafika umetnost minucioznog zanata, male distance, rada za stolom - delo jednog autorovog intimnog prostora, a tako se i doživljava – iz ruke, na čitačkoj udaljenosti“ – kako je zapisao Bogdan Kršić u svom Panegiriku maloj grafičkoj formi.

Umetnička praksa potvrđuje da mala grafika nastavlja da živi kao slobodan grafički list noseći u sebi sve promene kreativne osetljivosti, moć pojedinca i osobenosti određenog grafičkog prosedea. Imajući u vidu da ovaj umetnički format ne predstavlja ustupak ni jednom drugom faktoru sem što je malih dimenzija, Grafički kolektiv je i ove godine raspisao konkurs za Malu grafiku.

Svojim konceptom kompaktne celine, Mala grafika potvrđuje da umetnička praksa i životni ritam mogu biti na istoj strani; pridevi maštovito, duhovito, podsticajno, pozitivno, zabavno, ne/očekivano, dotiču trenutke radosti.

Kalendarski pozicionirana u praznične dane, Mala grafika neguje stav da originalno umetničko delo uđe u svaki dom i kao prigodan poklon animira, obraduje, edukuje i odneguje novu publiku.

Mala grafika - umetnički događaj će kroz komunikaciju sa publikom, i uz bliskost tradicionalnog okupljanja porodica i prijatelja za praznike, oživeti vedro proticanje vremena, i ulepšati percepciju stvarnosti posmatraču, dugovečno.

Nagrada Mali pečat Grafičkog kolektiva (pandan nagradi Veliki pečat) ustanovljena je 1991. potencirajući i izdvajanjem laureata profesionalnu utemljenost ove izložbe i njen oficijelni predznak. Nagradu Mali pečat 2023. dodeliće žiri: Ranka Lučić Janković, grafičarka, Slobodan Radojković, grafičar, Nenad Nenadović, istoričar umetnosti.

Izložba traje od 18. decembra 2023 – 20. januara 2024.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..