Izložba "NADEŽDA PETROVIĆ: bez boje" organizuje se u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije. Biće predstavljeni crteži Nadežde Petrović koji se čuvaju u Кolekciji Narodnog muzeja od 13. decembra do 20. januara 2024. Obeležavanje 150 godina od rođenja umetnice bio je povod da se prouči ova dragocena zbirka i izlože odabrani radovi koji su pred publikom prvi put. Crteži obuhvataju period od 1894. do 1912. godine. Čuvaju se kao pojedinačna dela i u blokovima. Nastali su tokom Nadeždinog rada u Beogradu i na njenim studijskim putovanjima po Srbiji i u Rimu.

Crteži predstavljaju značajna svedočanstva o Nadeždinom crtačkom umeću, slikarskom napredovanju, zapažanju i motivima koji su je interesovali,  a najviše o njenoj bezgraničnoj energiji koja je vodila kroz prostore cele Srbije i kroz obližnje evropske gradove gde su ovi radovi nastajali. Na njima su zabeleženi portreti, studije ljudskog tela, predeli, vedute, upečatljivi profani i sakralni objekti, prizori iz života.

Dodatna ekskluziva izložbe je izloženi crtež Nadeždinog oca Dimitrija Mite Petrovića. Na njemu je portret male Nadežde. Nastao je oko 1878. godine kada Nadežda ima pet godina i sa porodicom živi u Čačku.

Izložba je tokom 2023. godine bila postavljena u Narodnom muzeju Srbije. Autor izložbe je Evgenija Blanuša, kustoskinja muzeja. Pred čačanskom publikom crteži će biti izloženi do 20. januara 2024. godine u prostoru Galerije „Risim“.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..