Izložba „Wings of desire“ biće otvorena od subote 09.12. u galeriji KvArt BW, u prizemlju tržnog centra Galerija, kod ulaza I. "Wings of desire“ predstaviće beogradskoj publici radove iz najnovije produkcije Paula Ričarda Landauera, Miljana Stevanovića i Aleksandra Smederevca. Radovi ova tri umetnika bliski su svojim poetikama. Apstraktni izraz im je zajedničko polazište. Kontemplativni i introspektivni pristup, poštovanje prirode i traganje za iskonskim u čoveku, ali i slikarstvo kao misaoni proces ih međusobno povezuju. Paulovo stvaralaštvo je gotovo ritualnog prizvuka, duboko duhovno, istovremeno snažno i nežno. Na pojedinim radovima koristi zemlju iz Brijuna i pesak iz Barselone.

Njegova platna rezultat su pokreta, plesa i zanosa. „Iako sklon izražavanju kroz različite umetničke medije, Paul se poslednjih godina okreće slikarstvu kao najdelotvornijem sredstvu za dostizanje jasnoće, čistoće, primodrijalnih vibracija i pročišćenosti sopstvenog bića“. Anđela Rokvić, istoričar umetnosti
Miljan Stevanović se okreće onom iskonskom u prirodi, a njegovi radovi su jedinstveno istraživanje njenih sirovih, instinktivnih i elementarnih aspekata. Njegove radove odlikuje estetika koja spaja apstraktne forme sa lirskim i poetičnim. Radovi se oslanjaju na predstavljanje organskih formi, toka i promene kao i nepredvidljivosti i promenljivosti kakvu nosi reka ili šuma.

Glavni motiv u stavaralaštvu Aleksandra Smederevca je vizantijska draperija. Njeni ritmovi, odnosi i površine koje stvaraju tako jedinstvenu, harmoničnu celinu. Pošto vizualizuju emociju, duhovno i proživljeno ovi umetnici pred publiku iznose ono najlepše što je njihovom oku i duhu potrebno. Kako izložba nosi naziv istoimenog filma Vima Vendersa „Wings of desire“ koji između ostalog, govori o ljudskom oku nevidljivim anđelima koji slušaju misli tužnih i nesrećnih čuvajući ih i pokazujući im lepotu života, ova izložba ima identičan zadatak kao i anđeli iz filma. Slike su tu da dopru do duše posetilaca da ih saslušaju, a neke možda i uteše nudeći im bezbrižan topao, zagrljaj koji su svojim stvaralaštvom autori ostavili publici.

Izložbu „Wings of desire“ organizuju Galerija ŠTAB i Umetnička inicijativa KvArt BW. Publika će izložbu moći da poseti u periodu od subote 9.12. do 24.12.2023. godine. Radno vreme galerije je svakog dana od 10 do 21 h. Ulaz na izložbu je slobodan.

foto promo

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..