U galeriji SKC-a od 12. do 28. decembra 2023. godine održaće se izložba “Nove tendencije '60” koja predstavlja svojevrstan omaž umetnikoj sceni u Italiji šezdesetih godina prošlog veka. U fokusu su tri izložbe: "Gencay, Brtka, Franchini" održana u Rimu 1964. godine, zatim "Forme presenti" (Prisutne forme) takođe u Rimu, 1965. godine, i izložba "Illumination" u Trentu 1967. godine na kojoj se predstavila istoimena grupa.

Izložba „Nove tendencije '60” u Galeriji Studentskog kulturnog centra u Beogradu predstaviće radove svih autora koji su se našli na pomenutim izložbama: Nobuja Abe (Nobuya Abe) i Šu Takahaši (Shu Takahashi) iz Japana,  Aldo Šmid (Aldo Schmid), Bruno Konte (Bruno Conte), Paolo Pateli (Paolo Patelli) i Antonio Frankini (Antonio Franchini) iz Italije, Genđaj Kaspači (Gencay Kasapçi) iz Turske, Marša Hafif (Marcia Hafif) iz Amerike, Milena Čubraković i Mira Brtka iz Jugoslavije. Svi oni su šezdesetih godina boravili i stvarali u Rimu.

Italijanska kulturna scena šezdesetih predstavljala je umetničko polje koje se odlikovalo izrazitim diverzitetom i snagom umetničkih pravaca i autorskih izraza, koji su se razvijali u tom miljeu, u periodu pred razvoj postmoderne. Tri izložbe su predstavljale kulturno-umetničke događaje od internacionalnog značaja, s obzirom da su na njima učestovali umetnici iz različitih zemalja sveta.

Prva izložba je okupila tri umetnika koji su svi potekli iz različitih umetničkih sredina – Jugoslavija, Turska i Italija, a koje sve imaju bogato kulturno nasleđe. Genđaj Kasapči, Mira Brtka i Antonio Frankini, tada mladi umetnici našli su zajednička interesovanja u okviru novih tendencija, istražujući pre svega formu, svetlost, prostor i boju u svom slikarstvu.

Na istoj osnovi, godinu dana kasnije, u istoj galeriji – Galeriji Skorpio (Galleria Scorpio di Alfonso Leto) u Rimu, organizovana je izložba pod nazivom "Forme Presenti" na kojoj su se Brtki i Frankiniju pridružili Bruno Konte, Šu Takahaši i Milena Čubraković.

Poslednja od tri izložbe iz šezdesetih koje će biti “rekreirane” na izložbi u Beogradu, zapravo je prvo i poslednje predstavljanje grupe Illumination u Trentu 1967. godine. Članovi grupe pored jugoslovenskih umetnica Brtke i Čubraković, bili su Marša Hafif, Paolo Pateli, Aldo Šmid i predvodnik i mentor grupe, japanski umetnik Nobuja Abe. On je, kao tada ve
 ugledni umetnik, okupio grupu autora oko ideje koja je istaknuta i u samom nazivu grupe, a to je iluminacija – odnosno duhovna dimenzija svetlosti.

Izložba „Nove tendncije ’60“ u Galeriji SKC-a prvi put okuplja dela ovih umetnika na jednom mestu. Fondacija Mira Brtka koja zajedno sa galerijom Arte organizator ove izložbe, nastoji da približi publici umetničku scenu Italije šezdesetih godina, kao i krug umetnika u kome je Mira Brtka stvarala na samom početku svoje karijere.

Izložbu su podržali: Studentski kulturni centar Beograd, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Sekretarijat za kulturu grada Beograda i Italijanski institut za kulturu u Beogradu

Izložba traje do 28. decembra 2023. godine.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..