Publika će u utorak 12. septembra sa početkom u 19 časova imati priliku da na drugom spratu tržnog centra Galerija u izložbenom prostoru KvArt BW pogleda seriju radova monumentalnih formata koja u fokus smešta ljudsko telo. Autor na radovima najnovije produkcije uvodi kolorizam, fluo boje i mekotu koja se pretače na samu pozadinu, ostavljajući crtež ovog puta na nivou vešto izvučenih kontura. Punoševac ispituje pomeranje granice humano – dehumanizovano, postavljajući pitanje -  šta je to što čini čoveka, čovekom? “Telo bez duha nije čovek, već tvorevina robotske strukture izvitoperene stvarnosti. Pitanje je koliko se to telo svedenosti i izopštenog sadržaja može izboriti da vrati svoju kompaktnost, svoju celinu.  Amputirani deo tela je invaliditet fizičkog, amputirana humanoidnost je invaliditet koji se poigrava civilizacijskom vitalnošću.

Pod pretpostavkom da su stanovnici ovih slika ljudska bića, Antanasije hvata možda poslednji trenutak njihove borbe da zadrže svoju ljudskost”. Mira Vujović, istoričarka umetnosti

Radovi su inspirisani dehumanizacijom, distopijskom književnošću i filmom ali i empatijom čije nas prisustvo ili odsustvo čini ljudima ili pak sintetičkim robotizovanim mehanizmima. Izložba“Da li si ti ljudsko biće ?“ vešto se poigrava sa vizurom posmatrača kojima se otvara pitanje da li je predstavljeno biće ljudsko ili samo nosi njegov oblik.

Prema rečima istoričarke umetnosti Mire Vujović – Autor “uspeva da svojom likovnom virtuoznošću opiše pa i izgradi sliku tog novog čoveka, pun optimizma da je moguće sačuvati svu veličanstvenost i ranjivost jednog bića, neovisno od ljudskih i tehnoloških tendencija”. Za to je ipak neophodno duboko prisustvo saosećajnosti za postojanje drugog bića. “Empatija mora ostati pojam koji se želi i konzumira, da bi svet bio delimično ružičast i bez naočara”, zaključuje Vujović.

Antanasije Punoševac (Aleksandrovac, 1992), završio je osnovne i master studije kao student generacije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2015. godine  u klasi red.prof. Gordana Nikolića, odsek slikarstvo. Doktorirao na istom fakultetu 2021. godine pod mentorstvom red.prof. Radomira Kneževića. Član je ULUS-a od 2018. godine. Priredio deset samostalnih i učestvovao na većem broju grupnih izložbi. Dobitnik je više nagrada iz oblasti crteža. Živi i radi u Beogradu.  

Izložbu “Da li si ti ljudsko biće?” organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 25. septembra 2023. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..