U utorak 6. juna u 18 časova u Galeriji Fakulteta likovnih umetnosti u Knez Mihailovoj, biće otvorena izložba to dwell:BEST – Južni Tirol/Beograd u okviru programa 18. Beogradske internacionalne nedelje arhitekture - BINA 2023. Ova izložba predstaviće arhitektonske susrete troje arhitekata i biroa iz Beograda i troje iz Južnog Tirola, koji pripadaju različitim generacijama. Učesnici su Aleksandar Stjepanović, AKVS arhitekti, Othmar Barth, Martin Gruber, NAEMAS Architekturkonzepte i SARDO arhitekti iz Beograda. Kustos izložbe je David Kalas.

Arhitektonski susreti predstavljeni tokom BINE 2023 u saradnji sa Savezom likovnih umetnika Južnog Tirola (SKB) u galeriji Fakulteta likovnih umetnosti daju uvid u pristupe različitih kreativnih prostora kao i kreativnih perioda. Izložba je koncipirana oko engleskog izraza „to dwell“ – koji se odnosi na privremeni boravak, produženi period boravka ili čak na egzistencijalnu težnju za prisustvom. Posetioci su suočeni sa izložbom koja pruža uvid u proces i rezultat arhitektonskog stvaralaštva.

Dva dana kasnije, u četvrtak 8. juna u 18 časova, u Knez Mihailovoj ulici ispred Kulturnog centra Beograda biće otvorena izložba “Arhitektura. Skulptura. Sećanje. Umetnost spomenika Jugoslavije 1945-1991.” Kustosi izložbe su Boštjan Bugarič, Kristina Dešman, Maja Ivanič, Špela Kuhar, Eva Mavsar, Špela Nardoni Kovač, Damjana Zaviršek Hudnik, a kustoskinja srpske selekcije 2023. je Jelica Jovanović.
 
Kustosi su na osnovu velike arhitektonske i umetničke vrednosti objekata, te izuzetnih idejnih kvaliteta prostornih rešenja, odabrali 33 spomenika i memorijalna kompleksa iz svih republika i autonomnih pokrajina bivše Jugoslavije. Gostovanja izložbe u drugim državama bivše Jugoslavije podrazumevaju dodavanje prvobitnoj selekciji tri do pet spomenika od strane države u kojoj izložba gostuje, a pripreme se vrše u saradnji s raznim stručnjacima: autorima, fotografima, te institucijama s prostora bivše Jugoslavije i šire.  Izložbom i njenim gostovanjem u svim bivšim jugoslovenskim republikama i inostranstvu autori žele da što više ljudi upoznaju s izuzetnim kvalitetima arhitekture jugoslovenskih spomenika, da podstaknu dostojanstvenu evaluaciju i poštovanje vrednosti spomenika bivše Jugoslavije i skrenu pažnju na njihov kulturni i kontemplativni značaj.
 
Prateći izlet pod nazivom “Putevima Revolucije: spomenici NOB-a u Srbiji danas” na programu je u subotu, 10. juna, uz stručno vođenje Jelice Jovanović (Dokomomo Srbija). Šetnja nas vodi u razne urbane i ruralne kontekste: Spomen-park Kragujevački oktobar u Šumaricama u Kragujevcu, Spomen-park Popinu, Memorijalni park Slobodište u Kruševcu, Spomen-park Bubanj u Nišu, Spomen-park Revolucije u Leskovcu i Spomenik palim borcima Revolucije u Vlasotincu. Šetajući kroz neke od najpoznatijih i najlepših spomeničkih kompleksa u Srbiji razgovaraće se o njihovom nastanku, autorima, kontekstima u kojima nastaju, doživljavaju propadanje, te ponovnu savremenu slavu.

Fotographer Sven Wuttej

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..