Izložba “Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1980-1989.”, na kojoj će biti predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije, biće otvorena 9. juna 2023. u 19 časova u Kulturnom centru Beograda.
Za potrebe izložbe odabrana su 34  filmska plakata filmova koji su nastali osamdesetih godina prošlog veka i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su “Maratonci trče počasni krug”, „Ko to tamo peva“, „Petrijin venac“, „Majstori, majstori“, „Poseban tretman“,  „Kako je propao rokenrol“, „Sabirni centar“, i drugi.

Zdravko Mićanović, profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti na predmetu – Plakat, u pogovoru kataloga izložbe je istakao: „Tokom osme decenije, i pored nepovoljnih društveno-političkih prilika, u SFRJ je snimljeno 285 žanrovski veoma raznovrsnih filmova. Trideset četiri izdvojena plakata, veoma mali segment tako obimne produkcije, znatnim brojem primera indikator su aktuelnih stilskih i umetničkih tokova i mena vremena u kojem su se pojavili, nadilazeći pri tom i vlastitu komercijalnu namenu. Izloženi plakati u ovoj analizi složeni azbučnim redom i po godinama, najvećim brojem pripadaju filmovima iz prve (12) i poslednje (11) godine osme decenije“.
 
Izložba u Kulturnom centru Beograda će biti otvorena do 9. jula, nakon čega se seli na Festival evropskog filma Palić, a potom i u druge gradove u Srbiji.
 
Ova izložba se nadovezuje na veoma uspešnu i posećenu izložbu „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979”, na kojoj su predstavljeni plakati urađeni za popularne ratne spektakle, kao što su „Sutjeska“ Stipe Delića, „Užička republika“ Žike Mitrovića, „Partizanska eskadrila“ Hajrudina Krvavca, kao i plakat filma „Valter brani Sarajevo“, takođe u režiji Krvavca, najgledanijeg jugoslovenskog filma, koji predstavlja vrhunac „jugo-vesterna“, i mnogi drugi.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..