Udruženje građana Reaktor u saradnji sa Sterijinim pozorjem u Srpskom narodnom pozorištu (glavni ulaz između dve scene) - Izložbu  su  otvorile  u  subotu,  27-og  maja,  Darija  Dragojlović  umetnička  direktorica  projekta  i  Adrienn Újházi  predstavnica  Udruženja  građana  Reaktor.  Izložba  se  može  posetiti  (besplatno)  do  3.  juna, između 11-23 časova. Projekat „Uđi -  unutra“ zasniva se na stvaranju umetničkih dela koja su pre svega pristupačna za slepe i slabovide osobe.

Zajedničkim poduhvatom savremenih pesničkih stvaralaca i stvarateljki Novog Sada i savremenih  vizuelnih  umetnika/ca  koji  su  takođe  zastupljeni  na  lokalnoj  sceni,  kreirani  su  umetnički radovi/instalacije čiji su formati prilagođeni i orijentisani ka inkluzivnosti.

Naziv  projekta „Uđi  -  unutra“ ukazuje na to da je cilj projekta da se posmatrač potpuno prožima kroz radove, slušajući pesme koje pesnici/kinje interpretiraju, kao i percipirajući svojim taktilnim čulima mikro prostor kreiranih scenografija. Takođe, umetnici/ce i pesnici/kinje međusobno „ulaze“ u druge formate umetnosti, kako bi se došlo do zajedničkog rešenja odnosno pomeranja individualnog pristupa u radu, ka inkluzivnom, odnosno ka drugima.

Nazivi pesama i radova:

Potop – pesnikinja Snežana Nikolić i umetnica Darija Dragojlović
Pucanje u kajsije – pesnikinja Jelena Anđelovksa i umetnik Bojan Dojkić
Put – pesnikinja Vitomirka Vita Trebovac i umetnica Milica Vesić
Pod našim koracima – pesnik Stevan Bradić i umetnica Adrienn Ujhazi

Projekat je podržan od strane Gradske uprave za kulturu Novi Sad, na javnom konkursu za sufinansiranje projekata u kulturi kojima se doprinosi povećanju pristupačnosti kulturnih sadržaja u 2023. Godini.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..