Na umetnički konkurs „Lepota velikog formata“, u organizaciji štamparije Grafix, pristiglo je, više od 100 prijava likovnih umetnika, grafičkih dizajnera, scenografa i fotografa najrazličitijih profila. Premda je konkurs završen, interesovanje u vidu svakodnevnih poziva ne jenjava. Od pomenutog broja prijava odabrano je četrdeset imena za uži krug, među kojima su mladi umetnici sa mnogo potencijala, ali i neka već potvrđena imena srpske umetničke scene kao što su Simonida Rajčević, Vuk Ćuk, Vladimir Lalić, Leonora Vekić, Miša Obradović, Milorad Mića Stajčić, Marina Marković, Zdravko Joksimović...

Svi oni obišli su u četvrtak, 2. februara, prostorije Štamparije Grafix, kako bi se upoznali sa potencijalnim materijalima, tehnologijama i mogućnostima koje će im biti na raspolaganju u stvaralačkom procesu. Ovom prilikom dočekali su ih vlasnici štamparije Grafix Emina i Siniša Radnović, sa stručnim i tehnološkim timom saradnika od kojih su dobili, prezentacije, uvide u mogućnosti i KIT pakete sa uzorcima specifičnih tehnika za rad, koji treba da im budu inspiracija i vodilja u razvijanju ideje.

„Ideja o izložbi je zapravo pokušaj da se udahne novi život umetničkoj estetici bez tehnoloških ograničenja i uobičajenih pravila“, izjavila je tokom stručnog vođenja Emina Radnović, podsećajući da je na ovaj način, kroz podršku savremenoj umetničkoj sceni, Grafix želeo da obeleži tri decenije postojanja. „Materijali, paterni, katovi i veze stvorili su okruženje predmeta koje smo želeli da napravimo za sebe. Kao trajno usvojeno iskustvo o duši i traga u vremenu, koje će govoriti o nama. Ko smo bili? Šta su nam bili ideali? Kako smo živeli, šta smo voleli i šta smo postizali?“

Nakon ove stručne posete, umetnici imaju period od mesec dana za stvaranje rada kojim žele da se predstave publici. Najkasnije do 3. marta oni mogu da šalju predloge radova, čija će produkcija i izlaganje biti u celosti pokriveni od strane štamparije Grafix.

Rezultati konkursa biće objavljeni najkasnije do 12. marta 2023. godine. Konkurs je otkupnog tipa. Nagrađeni radovi će se štampati u dva primerka, od kojih jedan ide umetniku, a drugi zadržava Grafix i tako postaje deo trajne Grafix kolekcije. Maksimalna predložena veličina realizovanog štampanog rada je 3x3 m.

NAGRADNI FOND
Konkurs podrazumeva i pet novčanih nagrada i to:

I nagrada - 300.000 dinara
II nagrada - 180.000 dinara
III nagrada - 120.000 dinara
IV nagrada - 80.000 dinara
V nagrada - 50.000 dinara

Izložba selektovanih radova, u trajanju od dve nedelje, održaće se u septembru 2023. godine u jednom od eminentnih izlagačkih prostora u Beogradu. Tokom tog perioda izlagačku delatnost pratiće i adekvatan katalog, kao i prateća medijska kampanja.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..