Otvaranje izložbe NOVI ČLANOVI - 2023. je u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“, na Malom Kalemegdau, 02. februara 2023. godine u 19. časova. Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) je najstarije umetničko udruženje u regionu. Tokom svojih 104 godina postojanja ULUS je bio i ostao jedno od najznačajnijih mesta kolektivne samoorganizacije likovnih umetnika/ca, zbog čega je i danas prijem u članstvo Udruženja jedna od najvažnijih stavki u profesionalnom životu likovnih stvaralaca. Članstvo Udruženja, prema aktuelnom Statutu, podeljeno je na četiri sekcije (Vajarska, Grafička, Slikarska i Sekcija proširenih medija).

Ova podela predmet je čestih rasprava u samom Udruženju, u kom posebnu ulogu igra zajedništvo, bez obzira na heterogenost umetničkog stvaralaštva članova/ca.  Međutim, u nedostatku boljeg rešenja, podela na sekcije opstaje, pa se tako i prilikom raspisa konkursa za prijem u članstvo  očekuje od aplikanata/kinja da se opredele za jednu od sekcija.
 
Oduvek najbrojnija je Slikarska sekcija za koju stigne i najveći broj prijava, dok je Sekcija proširenih medija najbrže rastuća sekcija.
 
Na konkus za prijem u članstvo Udruženja 2023. godine, koji je bio otvoren od 4. novembra do 31. decembra 2022, stigle su 72 prijave i 2 preporuke članova/ca Udruženja za prijem u članstvo, od kojih je Umetnički savet visoko ocenio umetničku aktivnost 30 kandidata/kinja i predlažio ih Upravnom odboru Udruženja  za prijem u članstvo.
Za Grafičku sekciju Umetnički savet je predložio 3 kandidatinje, za Sekciju proširenih medija i Vajarsku sekciju po 5 kandidata/kinja, a za Slikarsku sekciju 17 kandidata/kinja.
Na ovakav prelog Umetničkog saveta, Upravnom odboru žalilo se ukupno 13 aplikanata/kinja. Nakon što su žalbe razmotrene, usvojeno ih je 3, pa je lista kandidata dopunjena. Za Sekciju proširenih medija predložen je 1 kandidat više, ukupno 6 kandidata/kinja, a za Slikarsku sekciju 2 kanidata/kinje više, ukupno 19 kandidata/kinja, čime je konačan broj predloženih kandidata/kinja porastao na 33.
 
Svi predloženi kandidati/kinje, koji su se odazvali pozivu Umetničkog saveta da svoje radove dostave u Umetnički pavinjon Cvijeta Zuzorić do 18 časova 28. januara ove godine, izlagaće na izložbi kandidata/kinja za prijem u članstvo Udruženja likovnih umetnika NOVI ČLANOVI 2023.
 
Da podsetimo, prema važećem Pravilniku za prijem u članstvo Udruženja, aplikanti prolaze višestepenu proceduru.
 
Nakon što se proveri formalna ispunjenost konkursnih odredbi, Umetnički savet žirira, odnosno procenjuje umetničke aktivnosti aplikanata/kinja.  Da bi aplikant/kinja dobio status kandidata/kinje za članstvo, najmanje pet članova/ica Umetničkog saveta mora visoko oceniti njenu/njegovu umetničku aktivnost.

Po objavljivanju rezultata žiriranja, nezadovoljni aplikanti/kinje mogu uputiti žalbe Upravnom odboru, koji ih zatim zajedno sa Umetničkim savetom pregleda i donosi odluku o konačnoj listi kandidata/kinja.

Kandidati/kinje se pozivaju da radove, koje je odabrao Umetnički savet dostave u traženom roku u Umetnički paviljon Cvijeta Zuzorić, gde se priređuje izložba radova kandidata/kinja, poznata pod nazivom NOVI ČLANOVI, a čija je svrha da omogući članstvu uvid u stvaralaštvo predloženih kandidata/kinja.

Upravo je članstvo ULUS-a ono koje na Skupštini Udruženja ima poslenju reč, tj. odlučuje da li će kandidati/kinje postati članovi/ice Udruženja.
Tek nakon što većina na Skupštini usvoji predlog za prijem kandidata/kinja čiji su radovi bili predstavljeni na izložbi NOVI ČLANOVI, kandidat/kinja postaje član/ica Udruženja likovnih umetnika Srbije.
 
IZLAGAČI/CE:

Grafička sekcija: Jadranka Protić, Katarina Pavlović, Teodora Micić;

Vajarska sekcija: Ana Marđetko, Jovan Dostanić, Lena Jovanović, Natalija Ranković, Nika Baša.

Sekcija proširenih medija: Angelina Marković, Vladimir Marković, Brigita Međo*, Veljko Stanojević*, Mark Gerard Brogan – po preporuci, Viktor Vejvoda – po preporuci;

Slikarska sekcija: Aleksandar Branković, Ana Radulović, Anastasia Tasić, Dragiša Marinković, Dunja Branovački, Igor Simonović, Ivana Kostić, Jelena Vićentić, Katarina Švabić, Maja Mrdaković, Marija Matović, Miloš Bogdanović, Pavle Jovović, Sofija Rakidžić, Teodora Nikolić, Teodora Rakidžić, Todor Pavlović, Lola Petrović, Stefan Rakić;
 
O IZLOŽBI:

Danas, Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) broji skoro 2700 članova, slikara, vajara, grafičara, konceptualista –  proširenih medija i svake godine prima nove članove. Novi članovi donose  nove ideje, nove tehnologije, nove pravce, snažno nastupaju novom snagom i energijom.

Klub veterana je osnovan sa ciljem da najstariji, afirmisani umetnici  članovi ULUS-a koji ne odustaju od tradicionalnih koncepata  nastave da se organizovano druže, razmenjuju iskustva  i izlažu svoje radove. Bavljenje umetnošću je potreba samog umetnika i ne prestaje celog života. Prva izložba Kluba veterana je održana 2010. godine u Kući Đure Jakšća u Beogradu. Osim u Beogradu veterani su izlagali u  mnogim gradovima širom Srbije, na svakoj izložbi učestvovalo je oko 40 autora. Sve izložbe je koncipirao Odbor Kluba veterana ULUSa: Aleksandar Jovanović Birilj, predsednik i osnivač Kluba; Vladimir Rašić,član; Dankica Petrovska, član;  Mario Điković, član; Slobodan Dane Stojanović, član; Jordan Glelevski, član i Dragoslav Momčilović, član.

Aleksandar Jovanović Birilj
 
Izložba je otvorena do 25. februara 2022. godine, a radno vreme Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ je svakog dana sem ponedeljka od 12-19 časova.
 


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..