Izložba „My funny Marlboro“ umetnika Lazara Rodića biće otvorena u ponedeljak, 31. oktobra sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija.
Izložba „My funny Marlboro” deo je kustoskog projekta - Perspektiva 22 usmerenog ka mladim autorima iz zemlje i regiona sa željim da im se pruži prilika da kroz izlaganje u velikoj prestoničkoj galeriji njihova umetnost postane vidljiva domaćoj publici, kustosima, galeristima kao i užoj i široj stručnoj javnosti. Na novoj izložbi umetničke inicijative KvART BW i Galerije ŠTAB predstaviće se mladi autor iz Banja Luke, koja je nedavno dobila i svoju prvu privatnu galeriju savremene umetnosti “Vagon”.

Još jednom napominjemo da je nedosatak prostora za pedstavljanje mladih talenata i njihova promocija i stimulisanje veliki problem, zbog kojeg mnogi ostaju nevidljivi ili odustaju od svojih započetih umetničkih praksi. Zato smo odlučili da kao galerija koja pretežno radi sa savremenim i mladim autorima, uz pomoć komercijalnih sponzora, kompanija koje prepoznaju ovu potrebu i Ministarstva kulture Republike Srbije nastavimo sa našim radom i delovanjem u tom pravcu.

U ponedeljak 31. oktobra u 19h posetioci će imati priliku da vide Rodićeve slike i crteže izvedene kombinovanom tehnikom na mušešmama velikih formata.

“Lazar Rodić izložbom „My funny Marlboro“ ispituje iskrivljene vrednosti i percepciju savremenog čoveka, baveći se sociološkim pitanjima poput nezadovoljstva, konzumerizma, prestiža, bežanja na neko bolje mesto, traženja sreće negde drugde. On savremenim jezikom evropskog art bruta, nepreciznim i ekspresivnim likovnim izrazom u fokus komunikacije sa posmatračem smešta paklu Marlboro cigareta, koja postaje prepoznatljiv simbol takozvane šarene laže i glavna alatka u zameni pravih vrednosti. Tako u samom nazivu izložbe reč Marlboro duhovito i provokativno menja reč Valentine, a cigareta zauzima mesto prijatelju ili ljubavniku.”. Ana Kršljanin, istoričar umetnosti

Lazar Rodić rođen 1991. godine u Drvaru. Osnovne studije završio je 2015. godine, a master 2018. godine na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci, smer slikarstvo u klasi Vese Sovilja.
Godinu dana radio je kao profesor likovne kulture u školi za decu sa posebnim potrebama, gde je odradio pripravnički staž i položio stručni ispit. Trenutno radi kao animator i ilustrator u izdavačkoj kući ART SCENA u Banja Luci, a pored ilustracija knjiga za decu i rubrika u časopisima, autor je i ilustracija kao i animacija za bajke i pesme na YouTube-stranici „Ježurko“. Izlagao je više puta samostalno i kolektivno na izložbama od lokalnog i međunarodnog značaja u zemljama u regionu.
 
Izložbu „My funny Marlboro“ organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će biti otvorena do 9. novembra 2022. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.














<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..