U Kući kralja Petra od 30. septembra – 7. oktobra 2022. - Kako se u Beogradu živelo, radilo, tugovalo, uživalo, kad je krenuo prvi tramvaj, kad je grad dobio javno osvetljenje, koji deo varoši je najstariji, gde se nalazio prvi park, ko su bili talenti naše međuratne muzičke scene, koji plac je najskuplje prodat u istoriji Beograda? Odgovore na ova, ali i druga zanimljiva pitanja iz istorije prestonice, daje izložba „Bio jednom jedan Beograd – Ispred i iza kulisa“, koja će biti otvorena u petak 30. septembra u 18 časova u Kući kralja Petra na Senjaku (Vase Pelagića br. 40).

Izložba koju čine odabrane fotografije građevina, ljudi i događaja, plod je dinamičnog, virtuelnog dijaloga članova Fejsbuk grupe „Bio jednom jedan Beograd“, koji već jednu deceniju otkrivaju porodične tajne ilustrovane sačuvanim fotografijama iz starih albuma, vire kroz ključaonice balskih dvorana i preko taraba u komšijska dvorišta. Grupa objavljuje i diskutuje isključivo fotografije nastale do 1941. godine, odnosno do Drugog svetskog rata, ali ono što je pre jedne decenije započelo kao pasija male grupe ljubitelja starog Beograda, u međuvremenu se transponovalo u druženje, razmenu znanja, ideja i sadržaja u kojoj učestvuje gotovo 30.000 osoba. Objavljujući priče o značajnim građevinama, znamenitim ljudima, poznatim majstorima fotografije, spomeničkom nasleđu i umetnosti, kao i crtice o svakodnevici, običnim građanima, modi, kuhinji, pijacama, običajima, proslavama, pa i crnoj hronici onog doba, a sve to obilato začinjavajući fotografijama iz privatnih porodičnih albuma i kolekcija, „Bio jednom jedan Beograd“ je postao svojevrsna, živa enciklopedija prestonice. Ta činjenica je navela urednike grupe da izađu iz virtuelnog u neke drugačije formate, pa je u leto ove godine objavljena knjiga „Bio jednom jedan Beograd – Ispred i iza kulisa“, s pričama iz grupe koje prate brojne, uglavnom do sada neviđene, fotografije iz privatnih kolekcija i porodičnih albuma. Za knjigom je usledila i izložba koja nastoji da, u onoj meri u kojoj je to moguće, prikaže dragoceni doprinos brojnih entuzijasta okupljenih u grupi čija pomoć u sklapanju kockica mozaika beogradske istorije rasvetljava život u Beogradu kakav više ne postoji.

Izložba će trajati do 7. oktobra ove godine.

Specijalni gosti-kustosi su dr Milan Prosen, istoričar umetnosti, docent na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu (ponedeljak, 3. oktobar u 18 časova) i msr Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti, direktorka Artis centra (četvrtak, 6. oktobar u 18 časova). Biće to prilika da publika više sazna o arhitekturi, stilovima gradnje, umetnosti, istoriji, ali i svakodnevnom životu u međuratnom Beogradu.

Urednici grupe „Bio jednom jedan Beograd“: Branka Đorđević Nakaniši, Sofija Mrišuk, Jelena Janić Ljubisavljević, Zoran Živković, Dragoljub Gajić Gaja i Željko Vuk, zahvaljuju svim članovima grupe koji su u ovoj prvoj deceniji bili aktivni čuvari sećanja i nesebično pomogli u misiji očuvanja dragocenih uspomena na Beograd i njegove žitelje.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..