U četvrtak 13.01.2022. od 18h održaće se predstava “Na klupi sa Vojvodom Vukom” u okviru manifestacije Starogradska zima u parku Vojvode Vuka. U pitanju je edukativni prikaz života ovog velikog vojskovođe kroz izvedbu mladog glumca Uroša Stefanovića. Predstava je zamišljena kao interaktivna i ima za cilj da uputi publiku u život, hrabrost i značaj Vojvode Vuka. Scenario je napisala i priredila Anđelka Đukić, koja je 2017. napisala predstavu sličnog karaktera “Spomenici govore” koja je održana na Kalemegdanu u organizaciji kulturnog društva LADA i Centra za Razvoj Ideja.

U vreme kada se često veličaju razni “heroji” oko čijeg značaja i simbolizma se mnogi ne slažu, dobro je setiti se ljudi koji su herojsku titulu zaslužili svojim delima i primerom. Svakodnevno prolazimo pored spomenika ovim pravim herojima i ne obratimo pažnju na njih, niti o njima znamo mnogo. Vojvoda Vuk je bio potpukovnik Vojske Kraljevine Srbije koji se borio u borbama za Makedoniju, balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu. Bio je taktičan, obrazovan, hrabar i poznat po tome da prvi ide u juris predoveći svoje vojnike. Takođe je isticao važnost discipline i nije dozvoljavao da njegovi vojnici nanose ikakvu štetu civilima, seljacima, niti je tolerisao uznemiravanje žena. Bio je jako poštovan od strane svoje čete, toliko da su ga, kada je poginuo na polju, saborci oko njega podigli i držali uspravno, kako se ostali vojnici ne bi potresli i obeshrabrili.
Manifestacija Starogradska zima održava se u parku Vojvode Vuka u organizaciji opštine Stari grad.

Uroš Stefanović (26) je diplomirao glumu na Fakultetu Savremenih Umetnosti u klasi profesora Irfana Mensura i asistenta Srđana Ivanovića. Glumio je u predstavama “Drekavac”, “Četiri boje, pet pištolja”, “Ujež”, “Don Žuan se vraća iz rata”, “Ljubavna priča”, “Psovanje publike”, “Strah i nada u SR Nemačkoj”, kao i u serijama “Državni službenik 2”, “Klan 2”, “Kolo sreće”…

Anđelka Đukić rođena je 20.01.1989. u Beogradu. Svoje muzičko obrazovanje počela je u MŠ „Mokranjac“ gde je završila teoretski (prof. Radmila Starčević) i vokalno-instrumentalni odsek: za klavir (prof. Mila Spužić i Snežana Peruničić), solo-pevanje (prof. Mirjana Vlaović) i kontrabas (prof. Aleksandar Blagojević). Završila je Fakultet Muzičke Umetnosti u Beogradu. Za vreme studija FMU, bila je član hora „Collegium Musicum“. Kao solista, ali i član hora, osvojila je više nagrada za scenske nastupe na takmičenjima u Srbiji, Sloveniji, Mađarskoj i Kini.

Paralelno sa studijama muzike, 2008. godine upisuje sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Kao aktivni član „Kluba studenata sociologije“ bila je u redakciji sociološkog časopisa „ViDiM“ 2009-2011. za koji je pisala članke i radila kao ilustrator i autor stripova. Učestvovala je u organizaciji Noći Muzeja na Filozofskom fakultetu 2012. i 2013. godine gde je imala prvu izložbu karikatura sociologa koja je trenutno deo stalne postavke Filozofskog fakulteta, a svoje radove imala je priliku da izloži i u SKC-u, kc Gradu u Beogradu i na Univerzitetu u Salcburgu. 2017. počinje da radi sa kamernim orkestrom Muzikon kao deo organizacije, produkcijskog i marketing tima i sa kojim trenutno radi na formiranju pete koncertne sezone.

Ima višegodišnje iskustvo u organizaciji kulturno-umetničkih i promotivnih događaja koje je stekla kroz rad u marketinškim agencijama. Radila je na više projekata kao što su „Uticaj medija na kulturnu informisanost“ u okviru Filozofskog fakulteta, „Povratak životu“ u saradnji sa NVO „Anli“ i Kancelarijom za održivi razvoj, „Podrška porodicama dece sa smetnjama u razvoju“ za vreme volontiranja u Ministarstvu prosvete, „Art kvART“ u okviru Fondacije za omladinsku kulturu Danilo Kiš, „Beograd kontrasta“ organizacije Music for Warmth i Centra za kulturnu dekontaminaciju, itd.. Učestvovala je na internacionalnoj konferenciji „Rethinking Music Sociology“ u Budimpešti kao jedan od predavača, a takođe je držala predavanja na konferencijama „Class Music in the French Revolution“ na Univerzitetu u Beču, „French Revolution Through Art“ i „The Role of Social Changes in Art“ na Sorboni u Parizu. Koosnivač je kulturnog društva LADA i vodila je kulturni centar LADA. U okviru rada sa kulturnim društvom, učestvovala je u više projekata i autor je predstave „Spomenici govore“ koja je organizovana na Kalemegdanu u saradnji sa Centrom za Razvoj Ideja, događaja kao što su „Umetnizacija“, „Dostojevskidan“ itd. Pored orkestra Muzikon, trenutno radi u agenciji za istraživanja u marketingu „Smart Plus Reasarch“ i aktivno se bavi muzikom, ilustracijom i društvenim angažmanom.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..