Izložba ODISEJA NESVRSTANIH inspirisana 60-godišnjicom Prve konferencije Pokreta nesvrstanih u Beogradu, biće svečano otvorena u četvrtak, 7. oktobara 2021. godine u 18 časova u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka. Publika će kroz brojne arhivske fotografije moći bliže da se upozna sa  razvojem ideje Pokreta nesvrstanih zemalja, od konferencije u Bandungu 1955. godine do osnivačke konferencije 1961. godine u Beogradu. Sa obzirom na to da je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, kao organizator izložbe, u prvom redu ustanova kulture, posebno nas je interesovao kulturni aspekt ideje i prakse nesvrstanosti, uključujući tu i aspekte kulturne politike, kulturne diplomatije i strateške kulture. Ideja nasvrstavanja je u prvom redu bila motivisana otporom prema kolonijalizmu i njegovom nasleđu.

Publiku će kroz izložbu voditi Matija Malešević, magistar politikologije na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije, dok će izložba će biti otvorena za posetioce u periodu od 8. do 17. oktobra 2021. godine u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u ulici Rige od Fere 4 u Beogradu.

Zahvaljujemo se na saradnji: Muzeju Jugoslavije, Arhivu Jugoslavije i Filmskim novostima. Realizaciju izložbe omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..