U petak 4. juna, poslednjeg dana Prolećne izložbe ULUS-a "Nevidljivi portret" biće izveden performans "U potrazi za Cvijetom" u 20 sati. Multimedijalni performans o Cvijeti Zuzorić zamišljen je kao scenska parabola koja kroz uporedbu Cvijetinog liku i dela s jedne, i delovanja Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić” s druge strane, gradi upozorenje o vitalnosti umetničke scene, ali i podseća na vrednosti koje su utkane u rad paviljona od njegovog nastanka - promociju mladih umetnika iz različitih umetničkih sfera.

Kroz lik Cvijete Zuzorić, misteriozne inspiracije umetnicima kroz vekove i jedne od najuticajnijih ličnosti dubrovačke renesanse, personifikuje razvoj, rad i „život” Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić” da bi se upozorilo na sličnost sudbina ličnosti i institucije te da se kroz jednu vrstu lecture performance-a ukaže na grandioznost Cvijetinog lika i dela kao direktne paralele sa važnošću evolucije i rada paviljona kao jednog od stubova kulture grada.

Performans je zamišljen kao scenski događaj podeljen u četiri dela. Svaki deo podrazumeva interakciju između performera i vizuelnih rešenja nastalih na osnovu tekstualnih motiva izvedenih iz različitih istorijskih izvora (koji se vezuju kako za ličnost Cvijete tako i za „Cvijetu Zuzorić“, instituciju umetnosti).Teme radova odnose se na život Cvijete Zuzorić i nastanak Umetničkog paviljona, a glavni motivi koji ih povezuju jesu položaj žene u umetnosti (žena kao muza i žena kao inicijator umetničkih pokreta/dešavanja), važnost umetničkih pokreta u različitim epohama, individualizam i potreba za novinom, kao i važnost nastanka umetničkih institucija, edukacija publike i evolutivnost i razvoj umetničke scene određenog podneblja. Performans u celini je kreiran u skladu sa tehničkim i prostornim mogućnostima paviljona u ovom trenutku – punktovi performansa sadrže komentar na tradiciju i nasleđe paviljona i Cvijete kao simbola transformacije. S obzirom na specifične infrastrukturne uslove, akcenat je na potrazi odnosno osvetljavanju istine o Cvijeti i važnosti nasleđa koje gaji Umetnički paviljon od svog nastanka. Otuda i potreba da se ovakav jedan događaj realizuje u sklopu Prolećne izložbe kao jedne od najvažnijih manifestacija koje baštini ULUS od samog nastanka paviljona. Komunikativnost  performansa trebalo bi da publiku uputi na istraživanje o Cvijeti Zuzorić, kao i da akcentuje značaj paviljona i tradicije koja se otkriva i ponovno oživljava prvobitne vrednosti utkane u ideju o njegovom postojanju.

Luka Jovanov, reditelj
Katarina Ilijašević, koreograf
Dunja Ćorlomanović, likovni umetnik
Ivana Kucina, likovni umetnik
Sara Milojević , likovni umetnik
Jovana Grujić, performer
Bisera Dimčeva, performer

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..