Povodom SVETSKOG DANA KULTURNE RAZNOLIKOSTI ZA DIJALOG I RAZVOJ, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka organizuje onlajn debatu koja će biti uživo emitovana na FB stranici Zavoda u petak 21. maja u 14 časova, pod naslovom "Rod i kultura u Srbiji: Napredak na ivici?". Očekuje vas interesantan dijalog naših poznatih umetnica, u kome će učesnice izneti svoje lično viđenje o tome da li žene u imaju mogućnost napretka u polju kulture ili je to napredak na ivici. Program će moderirati Bojana Subašić i Marijana Milankov, istraživači.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, kao Nacionalna kontakt tačka za Unesko Konvenciju o zaštiti i unapređenju raznolikosti kulturnih izraza, tradicionalno obeležava 21. maj, ukazujući na važne teme u okviru pojma kulturne raznolikosti, koji afirmiše kulturnu politiku baziranu na poštovanju ljudskih prava, promociju interkulturnog dijaloga i borbu protiv svih oblika diskriminacije.

Učesnice su:
Tamara Krcunović, glumica
Maja Todorović, scenaristkinja
Bilja Krstić, etno muzičarka
Jelena Bajić – Jočić, rediteljka
Biljana Cincarević, slikarka
članice benda Frajle

Pitanje rodne ravnopravnosti u kulturnom i kreativnom sektoru je sve aktuelnije, kako u medijskoj sferi, tako i u kulturnoj politici Republike Srbije.

Kako Unesko navodi, uprkos nedavnom napretku u promociji rodne ravnopravnosti u kulturnim i kreativnim industrijama, kao i globalnom skretanju pažnje kroz pokret #MeToo, ostaje mnogo posla ako želimo postići rodnu ravnopravnost u ovom sektoru. Prepreke rodnoj ravnopravnosti u kulturnom i kreativnom sektoru su brojne i uključuju nejednak pristup dostojanstvenom zaposlenju, rukovodećim pozicijama i poštenoj nadoknadi za ostvaren rad, kao i prepreke za napredak u sektorskoj hijerarhiji.

Na tragu ove teme, otvorićemo diskusiju sa umetnicama u Srbiji o rodnim jednakostima ili nejednakostima u sektoru kulture, posebno u oblasti stvaralaštva žena, u aktuelnim prilikama u Srbiji.

<<  Jul 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Putopisi, Intervjui..