Peto izdanje Beogradskog meseca fotografije  održava se od 8. maja do 3. juna 2021. godine na 15 lokacija. Tokom trajanja manifestacije biće predstavljeni radovi oko 50 autora iz 15 zemalja, u oko 20 izložbenih celina. Beogradski mesec fotografije biće otvoren 8. maja grupnom izložbom u Kući legata i Bioskopu Balkan. U Kući legata će od 18 časova biti otvorena izložba „Novi talenti” koju je podržao Nikon Srbija. Beogradski mesec fotografije je prvi put organizovan 2016. godine a ovogodišnje izdanje je peto po redu.

Organizacioni tim ovo izdanje manifestacija posvetio je svima onima koji su ugroženi haosom izazvanim epidemijom Covid-a 19, onima koji više nisu sa nama, kao i svima koji se trude da nam učine život mogućim i lakšim. 

Žiri koji čine Paulina Ana Galančak (predsednica TIFF kolektiva i fondacije, kokreatorka TIFF festivala, kulturna animatorka, kustoskinja i fotografkinja), Mikiko Kikuta (umetnički direktor Šiogama fotografskog festivala u Mijagi kao i Setouči internacionalnog fotografskog festivala Takamatsu u Japanu), Fransesk Fabregas (fotograf i član Komiteta za promociju Nacionalnog plana za fotografiju), V. M. Hant (šampion fotografije, kolekcionar, kustos, konsultant i predavač) i Branimir Karanović (fotograf i profesor fotografije) odabrao je najbolje radove iz Srbije i regiona koji će biti predstavljeni na ovoj izložbi. Svoje radove izložiće Ljubov Rakšina iz Rusije (1. mesto), Maksim Matis iz Belgije (2. mesto) i Kristina Sergejeva iz Rusije (3. mesto), kao i Nađa Repman koja je dobila nagradu za najbolji domaći projekat.

Takođe od 8. maja posetioci će biti u prilici da posete samostalne izložbe sledećih autora: Dušan Kochol, Karolina Patos, Lorena Ros, Marija Ćalić, Matej Milenković, i Vladimir Živojinović će svoje radove izložiti u Kući legata, a Stephanie Pistel, Ines d’Orey, Ivan Blazhev, Karsten Kronas, Klaus Pichler, Made of Photos #2, Milan Marković, Miloš Nešić, Miloš Tomić, i Olatz Vazquez u Bioskopu Balkan.

Uspeh festivala baziran je na tri jaka stuba: kvalitetu domaće fotografske scene, saradnji sa umetničkim fondacijama, muzejima, galerijama i svim inostranim kulturnim centrima i ambasadama u Beogradu, kao i kontaktima i saradnjama sa drugim međunarodnim manifestacijama koje pružaju šansu da srpski fotografi prezentuju svoje radove u inostranstvu, uz dovođenje stranih fotografa u Beograd.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..