Otvaranje Galerije Petra Dobrovića zakazana je za 20. april u 12 časova, a  publika će otvaranje moći da prati uživo u online prenosu preko Youtube kanala Color Media Comunications.Izložbu otvaraju Maja Gojković, potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Republike Srbije, Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda i Filip Brusić-Renaud, direktor Kuće legata. Galerija Petra Dobrovića (Kralja Petra 36/IV) će biti otvorena za publiku od 21. aprila 2021. godine, svakog dana sem nedelje i ponedeljka od 11-18 časova.

Značaj legata za jedan grad ogleda se u čuvanju i negovanju sećanja na onu izuzetnu ličnost koja je svojim radom dala veliki doprinos istoriji, nauci ili kulturi određene sredine, ali često i šire. Među takvim, posebnim ličnostima istaknuto mesto zauzima Petar Dobrović. Na njegov veliki značaj na beogradskoj i srpskoj umetničkoj sceni ukazuje i otvaranje Galerije - legata Petra Dobrovića 1974. godine. Osnivač galerije je Grad Beograd uz nemerljive zasluge njegove supruge Olge koja je, zajedno sa sinom Đorđem, poklonila Gradu Beogradu veliku kolekciju slika i crteža iz bogatog umetnikovog opusa. Te godine Galerija je poverena na stručno staranje Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, a 2017. godine, odlukom Skupštine grada, prešla je u nadležnost Kuće legata. Zbirka se sastoji od ukupno 1407 umetničkih dela od čega: 360 ulja na platnu, 14 akvarela, 19 pastela, 29 tempera i 955 crteža, kao i 30 umetničkih dela drugih autora. Zahvaljujući velikoj Olginoj posvećenosti, u ovom legatu se čuva bogata dokumentacija o Petru Dobroviću, koju je ona godinama prikupljala, dopunjavala i stručno obradila.

Bio je izazov izvršiti izbor slika iz bogate zaostavštine umetnika za postavku izložbe Kolorističke vizije i posle par godina pauze u renoviranoj galeriji na dosledan način nastaviti misiju približavanja novim generacijama jednog od najznačajnijih slikara modernizma 20. veka na ovim prostorima. Njegova upečatljiva prepoznatljivost osobenog koloriste, koja ga definiše kao zrelog slikara, tema je ove izložbe. Odabirom najreprezentativnijih radova iz legata posetiocu se otvara mogućnost da vidi baš ona dela koja karakteriše ostrašćena boja, bleštava svetlost, optimizam i dinamična neposrednost koja je svojstvena ne samo delu već i karakteru ovog slikara. Kolorizam će ga odrediti kao jednog od najuticajnijih srpskih umetnika, onih koji su predvodili savremene tokove u slikarstvu.

Slikarstvo Petra Dobrovića zadobija potpunu snagu i zrelost kroz čistu, pulsirajuću boju koja reflektuje intezivno umetnikovo raspoloženje i osećanje. Odlazak na jug Francuske i dugi boravci na Jadranskom primorju uticali su na njegov stil, kada se okružen toplom i osunčanom prirodom okreće istovremeno svetlosti i neodoljivoj boji.

Prateći promenu mesta boravka slikara, a time i krajolike koji kao da su se kontinuirano protezali od Jadranskog mora, preko Fruške gore i Venecije do Xolandije, tako se i postavka bazira na istim geografski prisutnim, a različitim prostorima, i umetniku toliko svojstvenim bojama i tonovima.

Kuća legata se posebno zahvaljuje Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda, Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije i Rotari klubu Beograd Kalemegdan na sredstvima kojima je realizovana rekonstrukcija i nova postavka u Galeriji Petra Dobrovića.

Na izložbi je predstavljeno 27 slika nastalih u periodu od 1928. do 1941. godine a zastupljene su teme pejzaža, portreta, aktova i mrtvih priroda. Važan deo izložbe je dokumentacija iz legata, koja daje bolji uvid za tumačenje opusa ovog značajnog moderniste. Izložbu prati katalog, a za vreme trajanja potavke biće organizovani prateći programi i stručna vođenja.

Autor izložbe je Danijela Bajić Obućina, kustos Kuće legata.

Galerija Petra Dobrovića (Kralja Petra 36/IV) će biti otvorena za publiku od 21. aprila 2021. godine, svakog dana sem nedelje i ponedeljka od 11-18 časova.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..