Sukobi (Conflicts) je kolaž kulturnih dešavanja koje su deo programa British Councila pod nazivom TU SMO: Pokretne slike umetnika / Ekologije budućnosti. Ovaj projekat istražuje posledice sukoba i načine na koje razmirice utiču ne samo na umešane strane već i na svet kome te strane pripadaju. Povlače se paralele između stvarnosti i fikcije, realnih događaja i spekulativnih elemenata iz medija, popularne kulture, filmova, knjiga, priča iz grada i naroda. Kao istraživački milje, ovaj projekat je posvećen nekom budućem Beogradu, u raskoraku sa njegovm sopstvenom usađenom nostalgijom. Izložba je postavljena od 3. aprila 2021. godine do 24. aprila u Dragstoru i do 1. maja u galeriji Eugster || Belgrade.

Kroz razgovore, vizuelne radove, muziku, priče i atmosfere, ova izložba prati siluetu moguće budućnosti, sa viđenjem ekologije kao odnosa ne samo između različitih vrsta u jednom habitatu, već i između ljudi samih.
 
Projekat obuhvata izložbu iz dva dela - jednu u prostoru Eugster || Belgrade i drugu u prostoru kluba Dragstor, zatim seriju onlajn dešavanja uključujući razgovore s umetnicima i muzički program u saradnji s radio Aparatom i Svetlanom Đolović, kao i nezavisni podkast pod nazivom Projekti i predskazanja (već dostupan online na Spotifaju, Jutjubu i Saundklaudu putem projectsprophecies.com).
 
Izložba prikazuje video radove i filmove umetnika iz kolekcije British Councila i LUXa iz Londona, umetnika Lui Henderson, Uriel Orlov, Šarlot Prodžer, Ben Rivers, Elizabet Prajs i Bedvira Vilijamsa, kao i skultpure i audio/video instalacije umetnika Saše Tkačenka, Šejle Kamerić i Emira Šehanovića.
 
Prateći događaji uključiće i prikazivanje filma “Veštičji kotao” umetnika i reditelja Branislava Jankića, seriju priča i audiovodiča, intervjue s nekim od umetnika koji učestvuju kao i muzički program koji uređuje Miloš Zec.
 
Publika će već 09. aprila moći da nas prati u emisiji Sceniranje na radio Aparatu, a potom 10, 17 i 24. aprila na istom radiju moći da čuje prateći program izložbe, koji čine razgovori s umetnicima i muzički program sa DJ Stevie Whisperom, kolektivom SUTRA, KIRom i gostima.

Vizuelni dizajn radio je Stefan Unković a dizajn zvuka Žarko Komar.
 
Autorka i kustoskinja projekta je Natalija Paunić.
 
EKOLOGIJE BUDUĆNOSTI su deo programa TU SMO: Pokretne slike umetnika (WE ARE HERE: Artists’ Moving Image) koji su pokrenuli British Council, britanska međunarodna organizacija za kulturne odnose i obrazovanje, i LUX, međunarodna umetnička agencija iz Londona koja podržava i promoviše umetničke prakse pokretnih slika.
 
Izložbu je moguće posetiti u oba prostora od srede - subote od 15-19 časova.

Više informacija na: www.eugster-belgrade.com

<<  Jun 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
 
    

Putopisi, Intervjui..