Sokolski kulturni centar „Sokolski dom“ sa velikim zadovoljstvom Vas poziva na otvaranje izložbe fotografija „Izložba sokolskih sletova kroz istoriju“, koja će biti održana u utorak, 9. februara sa početkom u 12 časova, u dvorištu Sokolskog doma (Ignjata Pavlasa 2-4, Novi Sad). Fotografije će biti prezentovane na ceradama koje će biti postavljene duž ograde Sokolskog doma. Na njima će se naći prizori koji obuhvataju period od 1912. do 2019. godine. One oslikavaju kulturu, istoriju i tradiciju kako našeg društva tako i grada uopšte. Reč je o kulturnom nasleđu stvaranom generacijama. Ove fotografije su čuvari tog nasleđa, zbog čega i jesu od neprocenjive vrednosti.

Sokolski sletovi - Najznačajnije sokolske manifestacije bili su sokolski sletovi. Njihov cilj je bio da se kroz telesno vežbanje obeleži masovnost sokolskog pokreta. Održavali su se na nivou jednog sokolskog okruga, jedne sokolske župe, na nivou jedne države ili jedne od njenih regija (pokrajinski sletovi). Organizovani su i tzv. sveslovenski sokolski sletovi, koji su se tradicionalno održavali u Pragu.

Često se dešavalo da se sletovi održavaju na dane velikih crkvenih praznika, kao što su Vaskrs, Vidovdan, Duhovi i dr. Osim gimnastičkih vežbi, na sletovima su organizovani svečani defilei, bakljade, koncerti i drugo. Prvi jugoslovenski svesokolski slet je održan u Ljubljani, od 23. jula do 16. avgusta 1922. godine i imao je međunarodni karakter. Drugi Jugoslovenski svesokolski slet održan je u Beogradu, u periodu od 8. do 30. juna 1930. godine.

Bez obzira na starosnu dob, članovi svih sokolskih organizacija (uključujući i decu) međusobno su se oslovljali sa „brate“ / „sestro“. Nisu persirali jedni drugima, a uvrežen pozdrav glasio je „zdravo“. Članovi su propagirali jednakost polova. Smatrali su da i

žene mogu da se bave prosvetarskim radom. Jedini ustupak bio je taj što su žene obučavale ženske članove, dok su njihove kolege obučavale muške članove. Dakle, pripadnici oba pola su obavljali iste funkcije u sokolskoj hijerarhiji.

Projekat je podržan od strane Gradske uprave za kulturu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..