U SKC-u su otvorene dve izložbe u četvrtak 28.01.2021. U Srećnoj galeriji SKC-a izlaže BOJANA BOJOVIĆ MILOŠEVIĆ sa digitalnim radovima pod nazivom VARIJACIJE, a u Velikoj galeriji SKC-a, JELENA MERKUR sa izložbom slika NEOPLASTIK SPIRITUALNA GEOMETRIJSKA APSTRAKCIJA. Obe izložbe se mogu pogledati do februara 08. odnosno 12.02.2021.  Izložbu Bojane Bojović Milošević „Varijacije“ čine fotografije i digitalni radovi nastali tokom 2020. godine u okviru istraživanja u oblasti digitalne fotografije na doktorskim umetničkim studijama Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Radovi predstavljaju vizuelnu igru pozadina koje sadrže ponavljanje geometrijskih oblika (linija, kvadrat, krug, trougao...), sagledanih kroz providne staklene objekte raznih formi i debljine sa različitim indeksom prelamanja. Ovako prelomljeni i deformisani paterni kreiraju zanimljive prikaze aludirajući na optičku umetnost. Bojana Bojović Milošević (1978. Bor), diplomirala je 2001. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na grupi za primenjenu grafiku, katedra za fotografiju u klasi profesora Branimira Karanovića. Magistrirala je 2010. godine na interdisciplinarnim studijama Univerziteta umetnosti u Beogradu na grupi za digitalnu umetnost. 2019. godine upisuje doktorske umetničke studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je ULUPUDS-a od 2008. godine.

Izložbu NEOPLASTIK SPIRITUALNA GEOMETRIJSKA APSTRAKCIJA čine slike izvedene tehnikom akrilik na platnu. Projekat je nastao početkom 2020. Kao rezultat optimističke reakcije autorke na aktuelnu situaciju, masovnu paniku, teskobu i nesigurnost. Početni inspirativni impuls za likovnu poetiku umetnica je pronašla u apstraktnom svetu Pita Mondrijana i teozofijskim dimenzijama kosmičkih vibracija. Estetika „Neoplastika“ je originalna, zavodljiva i uzvišena. Jednako se obraća i oku i umu i srcu, univerzalnim jezikom, čistim jednostavnim formama površinskog nefigurativnog slikarstva.

Jelena Merkur (1969. Beograd) osnovne akademske studije slikarstva završila je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1994, magistrirala 1997, doktorirala 2014. Dobitnica je nagrade za mozaik, portret i nagrade Skupštine grada Beograda Sekretarijata za kulturu. Bavila se ilustracijom udžbenika od kojih je najznačajniji „Le francais a travers l’art“ (Francuski kroz umetnost*) namenjen studentima Univerziteta umetnosti. Od 1997. do 2005. radila je kao asistent na Fakultetu likovnih umetnosti i Akademiji lepih umetnosti. Izlagala je na 20 samostalnih i preko 60 kolektivnih izložbi. Njena likovna dela nalaze se u privatnim kolekcijama u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Danskoj, Velikoj Britaniji... Član je ULUS-a. Živi i stvara u Beogradu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..