Predavanje kustoskinje Nataše Petrešin Bachelez pod nazivom „Praksa Nege: O rehumanizaciji i kustosiranju“ održaće se u 12. januara u 12 sati, na Zoom platformi. Ovo onlajn predavanje, koje se održava u okviru programa „Šta kustosiranje može/treba da bude“ uz podršku Francuskog instituta u Srbiji, biće emitovano i na fejsbuk linku ovde,  kao i na Fejsbuk stranici Portala za kulturu istočne Evrope Seecult, medijskog parnera programa: https://www.facebook.com/seecult Nataša Petrešin – Bachelez će tom prilikom govoriti o svoja dva skorašnja kustoska projekta – „Not Fully Human, Not Human at All“ (fondacija KADIST i Kunstverein u Hamburgu, 2020, ko-kustos sa Bettina Steinbrügge) i Inicijativi za prakse i vizije radikalne nege, koju je osnovala sa Elenom Sorokinom u proleće ove godine.

 Posredstvom njih, ona će se tokom predavanja baviti pitanjima (ne)kompatibilnosti kustoskih i institucionalnih metoda sa proizvedenim sadržajem, i govoriće o svom razumevanju koncepta međuzavisnosti.
 
Nataša Petrešin – Bachelez je nezavisna kustoskinja, urednica i spisateljica, koja živi i radi u Parizu. Među projektima i izložbama koje je kustosirala su: Contour Biennale 9: Coltan as Cotton (Mechelen, 2019); Defiant Muses: Delphine Seyrig and Feminist Video Collectives in France in 1970s-1980s u Muzeju Reina Sofia, Madrid i muzeju LaM, Lille (sa Đovanom Zapperi, 2019); Let’s Talk about the Weather: Art and Ecology in a Time of Crisis u Sursock muzeju u Bejrutu (sa Norom Razian, 2016); Resilience: Triennial of Contemporary Art in Slovenia u Muzeju savremene umetnosti (Ljubljana, 2013), i u Francuskoj Becoming Earthlings: Blackmarket for Useful Knowledge and Non-Knowledge #18 at Musée de l’Homme (sa Aleksndrom Klozeom, Council and Mobile Academy, 2015); Tales of Empathy u Jeu de Paume (2014), The Promises of the Past u Centru Pompidou (sa Kristin Macel i Džoanom Mitkovskom, 2010); Société anonyme u Le Plateau/FRAC Ile-de-France (sa Tomasom Boutoux i Fransoom Piron, 2007).
 
U periodu između 2010. i 2012, Nataša Petrešin – Bachelez je bila ko-direktorka Les Laboratoires d’Aubervilliers i ko-osnivačica Evropske mreže malih umetničkih institucija Cluster. Ona je su-organizatorka i su-osnivačica seminara Something You Should Know at EHESS, Pariz (sa Elizabet Lebovici i Patrišom Falguières), i članica je istraživačke grupe Travelling Féministe, u Audiovizuelnu centru Simon de Bovoar u Parizu.
 
Takođe, Nataša Petrešin – Bachelez je glavna urednica izdavačke platforme Versopolis Review. Od 2014. do 2017. bila je glavna urednica L’Internationale Online, izdavačke platforme L’Internationale – the confederation of cultural institutions, a od 2012. do 2014. bila je na istoj poziciji u Manifesta Journal. Doprinosila je raznim publikacijama, održavala je predavanja i organizovala seminare na kojima je predstavljala svoja tekuća istraživanja u postojećim kustoskim praksama, empatije i transnacionalnog feminizma, sporih institucija, performativnih praksi u bivšoj Istočnoj Evropi, i angažovanih umetničkih praksi u eri Antropocene/Kapitalocene. U tekućoj školskoj godini 2019-2020, predaje u Školi umetnosti Sint Lukasu u Antverpenu.
 
Međunarodni program „Šta kustosiranje može/treba da bude“ (WCSCD) pokrenut je 2018. godine u Beogradu kao edukativna platforma koja se bavi pojmom kustosiranja. Od 2020. godine, WCSCD je počeo da inicira sopstvena kustoska istraživanja i projekte koji bi rešili tu vrstu složenosti, zadržavajući obrazovnu komponentu kao srž programa. Celokupan program i serije javnih predavanja inicirala je i organizovala kustoskinja Biljana Ćirić.
 
Serija onlajn predavanja u okviru programa „Šta kustosiranje može treba da bude“ 2020/2021 realizuje se u saradnji sa Divisions of Arts and Humanities, Duke Kunshan University i SeeCult platforme.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..