Istaknuta vizuelna umetnica, Željka MićanovićMiljković, u četvrtak, 19. novembra 2020. otvara izložbu pod nazivom "U potrazi za idealnim gradom:prozor u nadstvarnost" u Galeriji 73 na Banovom Brdu. U svom umetničkom radu Željka se godinama bavi gradovima, jer je spletom životnih okolnosti živela u mnogim evropskim gradovima: Tuzla, Beograd,Maćerata, Rim, Atina, Istambul, Ankara i Cirih. Ova izložba, može se reći, na neki način objedinjuje njen dosadašnji rad. Željkin rad kao umetničko delo scenskog dizajna predstavljen je kroz slojevitu, kompleksnu i svakako višeznačnu scenografiju. “Ognjište” označava njen centralni na kome se nalazi 8 velikih tanjira koji prikazuju 8 gradova. 

Svestrana i pre svega radoznala, radeći na ovom izuzetno složenom radu, Željka se koristila različitim medijima: crtež, grafika, porcelan, video art, a svaki pojedinačni rad rađen je kombinovanim tehnikama.Video rad prati diptih, dve umetničke knjige sa temom ''Skupljači mjesečine'', inspirisane pričom Branka Ćopića kao i delom “Magla i mesečina”Meše Selimovića. Maslačci, bulke, galebovi, vilini konjici provlače se kroz celu izložbu, a autorku asociraju na migracije, “djetinjstvo” i lakoću postojanja. S druge strane, jedan od važnih elemenata u Željkinoj priči je prozor, koji na Željkinoj sceni igra vrlo važnu ulogu i zauzima vrlo važno mesto.
 
Izložbom U potrazi za idealnim gradom: prozor u nadstvarnost Željke Mićanović Miljković, predstavlja svoj doktorski rad.

Izložba će trajati do 1. decembra 2020.  
 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..