Naša stvarnost je nadzirana i kontrolisana. Broj pametnih kamera za nadzor u Beogradu i drugim gradovima Srbije je sve veći a kontrole nad njihovim postavljanjem kao ni nad materijalom koji se snima – nema. Mi umetnici smo pozvani da slobodno reagujemo na način koji nam je blizak – kroz umetničku akciju i performans! Tokom oktobra i novembra ApsArt Centar za pozorišna istraživanja je zajedno sa još tri organizacije Nektan art iz Novog Sada, KrŠ kolektiv iz Novog Sada i We Dance for The First Time iz Beograda organizaovao niz umetničkih akcija i performansa ispred kamera za nadzor. 

Na ApsArt-ov javni poziv umetnicima u ova tri grada odazvao se jedan broj umetnika koji su zajedno osmislili, kreirali i izveli pomenute akcije kao svoj umetnički glas u odbranu slobode, privatnosi ali i prava na dostupnost informacija. Umetnici su pokušali da kroz svoje nastupe pred kamerama za nadzor postave ili pokušaju da odgovore na neka od sledećih pitanja:

Da li se osećate sigurno ili praćeno? Gde se čuvaju snimci sa kamera?
Zašto neki snimci nestaju iako su dokazni materijal u krivičnim postupcima?
Da li se snimci sa pametnih kamera koja prepoznaju lica koriste kako bi se identifikovali ljudi na protestima? Zašto nikad nije organizovanajavna rasprava na temu postavljanja biometrijskih kamera u javni prostor?
Da li već sve o nama znate, nije dovoljno, evo ispovedićemo se dobrovoljno!

I na kraju, u ovo novo doba ozbiljne krize za izvođačke umetnosti odlučujemo da prostor ispred kamera za nadzor postane naš novi izvođački prostor za dvosmernu komunikaciju!

Sve videe možete pogledati na sledećem linku >>
Ili kopirajte ovaj link https://bit.ly/38BhRbz

Umetničku inicijativu pod nazivom PRIPREMA, POZOR, NADZOR! je podržao Festival na sopstveni pogon koji organizuje Nezavisna kulturna scena Srbije.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..