Plakati koje već četvrtu sezonu za Jugoslovensko dramsko pozorište radi proslavljeni dizajner Mirko Ilić, ovoga puta su se našli u knjizi Making Posters američkih autora Skota Leseroua i Natalije Delgado a upravo su deo postavke bijenala u Moskvi. Knjiga svetski poznatih i višestruko nagrađivanih dizajnera Skota Leseroua i Natalije Delgado, MAKING POSTERS, fokusira se na koncept u dizajnu i vodi nas kroz planiranje, analizu i kreiranje plakata koji privlače pažnju gledalaca. Autori nam primerima iz celog sveta pokazuju kako se uspešno primenjuju najinovativniji pristupi u dizajnu, bilo da je reč o klasičnom ili savremenom, od protestnih i propagandnih plakata, preko pop kulture do animiranog i interaktivnog dizajna. U najnovijoj knjizi Skota Laseroua i Natalije Delgado, našli su se i plakati za predstave Vrat od stakla, Lorencačo, Natan Mudri, Selestina i Ujka Vanja koje je Mirko Ilić uradio za Jugoslovensko dramsko pozorište.

U Moskvi se trenutno održava 14. Međunarodno bijenale grafičkog dizajna „Zlatna pčela”. Među radovima iz celog sveta našli su se i plakati Mirka Ilića rađeni za najnovije produkcije Jugoslovenskog dramskog pozorišta Mamu mu jebem ko je prvi počeo i Putujuće pozorište Šopalović.

Nedavno je Ilić dobio još jedno priznanje. Internacionalni magazin za umetnosti i dizajn Creative Quarterly koji promoviše najbolje radove u oblasti grafičkog dizajna, ilustracije i fotografije, u ovogodišnjem izdanju objavio je plakate koje je Mirko Ilić radio za JDP i dodelio mu nagradu za izuzetnost u oblasti grafičkog dizajna.

 

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..