U okviru projekta  „O zlikovcima, tuđinima i superherojima. O drugim pričama” biće održani razgovori sa troje umetnika – rediteljem Želimirom Žilnikom, književnicom Barbi Marković i pozorišnim i vizuelnim umetnikom Rabiom Mrueom. Projekat se održava u organizaciji mreže  Create to Connect -> Create to Impact i trajaće od 15. septembra do 3. oktobra. Ovaj eksperimentalni umetničko-istraživački  projekat se odvija putem interneta i okuplja petnaest međunarodnih umetnika i umetnica koji su, kroz seriju „Radnih susreta”, pozvani da promisle temu heroizma. Kao deo zajedničkog procesa istraživanja i podsticaj koleginicama i kolegama, troje renomiranih autora koji u sopstvenoj umetničkoj praksi dodiruju aspekte teme, javno će govoriti o svom radu.

Bojan Đorđev, pozorišni umetnik iz Beograda vodiće prvi razgovor 15. septembra u 19h sa Rabiom Mrueom, pozorišnim i vizuelnim umetnikom iz Bejruta, autorom performansa, videa, instalacija i performativnih „neakademskih predavanja“, od kojih se neka bave i građanskim ratom u Libanu i drugim konfliktima na Bliskom istoku. Mrue je takođe dobitnik specijalne nagrade 50. BItef-a 2016. godine za predstavu Riding on a Cloud / Jašući oblak.

Razgovor između spisateljice Barbi Marković i umetnice i kustoskinje  Nataše Mackuljak biće organizovan 17. septembra u 19h u formi svakodnevnog ćaskanja, a predstavljaće put kroz roman Superheldinen (Superheroine) Barbi Marković i analizu toga kakve supermoći imaju one kao migrantkinje u Beču. I Mackuljak i Marković žive u Beču, a potiču iz Jugoslavije.

Ivana Marjanović, kustoskinja  iz Beograda, trenutno direktorka galerije Kunstraum Inzbruk, intervjuisaće 19. septembra u 18h Želimira Žilnika, filmskog autora iz Novog Sada. Žilnik aktivno stvara od 1960-ih, od jugoslovenskog Crnog talasa. Polazište za razgovor o herojstvu biće njegovi filmovi o radnicama tekstilne industrije koje se pripremaju za odlazak u penziju (Vera i Eržika), o pripadniku romske nacionalnosti kog deportuju iz Evropske unije u Srbiju (Kenedi trilogija), kao i o stogodišnjoj pripadnici pokreta otpora iz Drugog svetskog rata (Jedna žena – jedan vek).

Završne prezentacije učesnika biće dostupne online od 2. oktobra na engleskom jeziku,  a u  CZKD - Centru za kulturnu Dekontaminaciju, u Beogradu   3. oktobra 2020. godine biće održana javna prezentacija na srpskohrvatskom jeziku. Uputstvo za pristup dešavanjima na internetu nalazi se na linku: https://workingencounters.qpress.tech/#LIVE .

Organizatori programa navode da je kulturni i medijski prostor teren proizvodnje heroja i superheroja, ali i sučeljavanja i neslaganja oko toga čiji su to heroji. Od mitologije, do antifašističke  i antikolonijalnih borbi, do popularne kulture i medijskih zvezda, pojam heroja i heroina nosi mnogobrojne reference i podleže različitim čitanjima. Aktuelna debata o budućnosti planete koja je ugrožena, pogotovo u svetlu trenutne krize izazvane pandemijom, takođe stvara herojske figure koje tragaju za onim što nadilazi „jednog i jedinog“ čoveka. Stoga se postavlja pitanje koga vidimo kao zlikovca, koga kao heroja, tuđina i zašto.

Prvo izdanje „Radnih susreta” koncipirala je i organizovala grupa urednika: Bojan Đorđev, Siniša Ilić (vizuelni umetnik/Beograd), Nataša Mackuljak i Ivana Marjanović zajedno sa Draganom Jovović (producentkinja/Beograd). Umetnice i umetnici sa iskustvom u oblastima multidisciplinarnog stvaralaštva, performansa, vizuelnih umetnosti ili pisanja koji učestvuju u projektu su: Tamara Antonijević, Rodrigo Batista, Tamar Botchorishvili, Cristina Gagiu, Nicola Gunn, James Jordan Johnson, Jovana Kocić, Lea Kukovičič, Marija Marjanović, Rita Natálio, Ariadna Rubio Lleo, Zuzana Sceránková, Tanja Šljivar, Vanda Velagić, Mohamed Yusuf Boss, Jaukje van Wonderen, kao i istraživač Dan Podjed.

Mrežu Create to Connect -> Create to Impact čine: Bunker (Slovenija), ARTSADMIN LBG (Velika Britanija). Drugo more (Hrvatska), Etablissement Public du parc et de la Grande halle de la Villette – E.P.P.G.H.V (Francuska), Fundação Caixa Geral de Depósitos-CULTURGEST (Portugalija), Fundatia Alt Art Pentru Arta Alternativa (Rumunija), Institut Umeni – Divadelni Ustav (Republika Češka), Muzej savremene umetnosti– Tbilisi (Gruzija), NTGENT (Belgija), Santarcangelo dei Teatri (Italija), Stichting Noorderzon Groningen (Holandija), Stichting Theater Rotterdam (Holandija), Stiftelsen Bergen Internasjonale Teater (Norveška), Udruženi umetnički rad (Srbija), Naućno-istraživački centar Slovenačke akademije nauka i umetnosti  (ZRC SAZU) – Institut slovenačke etnologije, Institut etnomuzikologije, Institut za kulturu i studije sećanja (Slovenija).

Projekat se realizuje uz podršku programa Kreativna Evropa Evropske unije, kao i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..