Izložba remek-dela rimskog vajarstva ROMA AETERNA (Večni Rim) traje još nekoliko dana, tačnije do 11. septembra, u Zbirci strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada (Dunavska 29). Ovo je jedinstvena prilika da se u Srbiji pogledaju skulpture koje vode posetioce kroz 19 vekova istorije rimskog kolekcionarstva, od I veka p.n.e. do XVIII veka n.e, od portreta istorijskih ličnosti, preko  životinja i portreta paganskih božanstava, satira ili svetih božanstava. Na ulazu u izložbeni prostor posetioce dočekuje monumentalna konjanička statua orijentalnog strelca, retke ikonografije, koja je činila deo većeg trijumfalnog spomenika. Izdvajaju se veličanstvena Vestalka od alžirskog alabastera i pozlaćene bronze, velika statua Bahusa čiju je restauraciju realizovao neki od Berninijevih saradnika u XVII veku.

Atraktivan za posetioce je ženski torzo Viktorije ili Nike sa Dionisovom glavom na bogatoj osnovi od mermera u boji tipičan je za rimsko kolekcionarstvo XVII veka. Izložba sadrži i dela religioznog karaktera poput Bogorodice sa detetom Gregorija di Lorenca, Arhanđela Gabrijela i euharističkog ćivota iz radionice porodice Gađini.

Dela dolaze iz Fondacije Dino i Ernesta Santareli, koja je nastala sa ciljem da podstiče istraživanje i širenje znanja iz istorije umetnosti i istorije Rima u Italiji i inostranstvu. Kustoskinja izložbe je Danijela Riči, a izložbu organizuju Glocal Project Consulting, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i Muzej grada Novog Sada, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Italije u Beogradu i Grada Novog Sada, uz podršku kompanija Banca Intesa i DDOR osiguranje.

Video se može pogledati na ovom linku >>

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..