Samostalna izložba akvarela, umetnika Nebojše Yamasaki- Vukelića održaće se u galeriji X VITAMIN (Studentski trg 11) od 3. do 18. septembra.   U seriji crteža/slika izvedenih u tehnici akvarela, smenjuju se i kombinuju predstave stambenih zgrada novobeogradskih blokova, lični predmeti iz detinjstva autora, kao i sećanja na bombardovanje 1999. Oni grade prizore koji su istovremeno slike prošlosti i projekcije budućnosti, i nostalgične i traumatične, predstave utopije i apokalipse. "Kada sam počeo da radim na ovoj seriji radova, imao sam priliku da razgovaram sa Milenijom Marušić, arhitektom koja je između ostalog ko-autorisala južne delove novobeogradskih blokova 61 i 62.

Nezgrapno sam upotrebio danas popularan naziv za ovu arhitekturu, „brutalizam“, na šta je ona odreagovala sa negodovanjem - Šta je tu brutalno? Taj beton, to je samo spoljašnja košuljica. Unutra je sve bilo mekano i nežno. Prozračno i prilagodljivo čoveku. Dopao mi se ovaj obrt, da je nešto o čemu se govori kao brutalnom, tvrdom, strogom, zapravo određeno svojom mekom i nežnom, gotovo organskom unutrašnošću. Pomislio sam, ako o zgradama koje i dalje postoje možemo govoriti u prošlom vremenu, možemo li isto tako govoriti o njima i u futuru? ", napominje autor u tekstu kataloga.

Nebojša Yamasaki-Vukelić rođen je 1986. u Beogradu. Studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti završio u klasi Milete Prodanovića 2020. Izlagao je na više grupnih i jednoj samostalnoj izložbi, Šum događaja, sa Živanom Mijailović. Pre opredeljenja za umetnost završio studije pedagogije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, i bavio se eksperimentalnom muzikom u kontekstu performansa i pozorišta.

Izložba će biti otvorena za posetioce  u toku radnog vremena galerije - utorkom, sredom, četvrtkom i petkom od 17 do 20 časova. Tokom posete galeriji obavezno je nošenje zaštitne maske usled sprečavanja širenja zaraze virusom COVID19.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..