Zelenjanin je inicijativa studenata iz Zrenjanina, podržanih od strane Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji. Ciljevi projekta ogledaju se u: uključivanju što većeg broja ljudi u akcije ozelenjavanja grada Zrenjanina, doslovno i figurativno, skretanju pažnje na infrastrukturne probleme u gradu i podizanju ekološke svesti građana, a najvažnije mesto projekta zauzima upravo – bicikl.



Kao inicijatori akcije, studenti smatraju da su u jednom ravničarskom gradu gde je bicikl prevozno sredstvo broj jedan, loši uslovi za vožnju veliki problem koji pod hitno treba da počne da se rešava. Želja je da u celu inicijativu budu uključeni svi građani Zrenjanina raspoloženi za saradnju, odnosno da putem različitih internet komunikacija predstave svoje omiljene staze za vožnju,  kao i da ukažu na puteve koji su nepristupačni i u lošem  stanju.

Na zvaničnom Facebook profilu Zelenjanin Zrenjanin, u toku je akcija prikupljanja fotografija na temu „Biciklom kroz Zelenjanin“.

Prva akcija „Zelenjanina“, održaće se u subotu, 10. Septembra. Tokom pre podnevnih časova u Pinovoj vili, biće održana street art radionica zatvorenog tipa u kojoj će učestvovati mladi Zrenjaninci zainteresovani za ovaj vid likovnog izraza, a koju će voditi poznata beogradska umetnica TKV.

Ovom prilikom, piće predstavljena i akcija "DorbeTorbe ZR", koja je sakupila vizuelno uobličena sećanja i asocijacije velikog broja umetnika poreklom iz Zrenjanina, i predstavila ih u formi štampe na platnenim torbama, a sve sa ciljem plasiranja  osnovne poruke o korišćenju zrenjaninskih platnenih torbi: „kada kupujete ponesite i koristite svoje “DorbeTorbe ZR” umesto plastičnih kesa!“.

Nakon prezentacije navedenih inicijativa, biće poslužena “zelena užina”.

U Pinovoj vili će od 17h biti izložene fotografije „Biciklom kroz Zelenjanin“, kao i novi radovi polaznika street art radionice.


Svi posetioci aktivnosti Zelenjanina, dobiće biciklističke mape Zrenjanina.


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..