Izložba "Srpski kraljevski portreti", koja je na žalost obustavljena, od 19. marta je virtuelno dostupna na sajtu www.galerijeimuzeji.rs uz jedinstveno interaktivno vođenje: OVDE! Ne propustite da na početku vaše kućne, muzejske, kraljevske avanture pogledate i kratak video prikaz izložbe našeg uvaženog profesora Igora Borozana. Uživajte u umetnosti i najlepšim srpskim kraljevskim portretima iz vašeg doma! Na izložbi su prikazani najlepši portreti članova slavnih dinastija Karađorđević i Obrenović, prvi put ujedinjenih u umetnosti. Uživaćete u remek delima slikarstva koja dolaze iz najvećih muzeja i galerija širom Srbije: Narodnog muzeja u Beogradu, Istorijskog muzeja Srbije, Galerije Matice srpske, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Pančevo, Galerije Milene Pavlović Barili, Muzeja Rudničko-takovskog kraja i privatne kolekcije kneginje Jelisavete Karađorđević.

Članove kraljevskih porodica portretisali su naši najslavniji slikari, pa se na izložbi nalaze dela Paje Jovanovića, Uroša Predića, Uroša Kneževića, Vlaha Bukovca, Steve Todorovića i mnogih drugih.

Zanimljive i nesvakidašnje su karikature članova kraljevske porodice Karađorđević, koje je radila slavna Milena Pavlović Barili u vreme kada je sa svojom majkom živela na dvoru kralja Aleksandra, ali i dela savremenog umetnika prof. Aleksandra Leke Mladenovića, koji predstavlja članove dinastije Obrenovića u pank stilu.

Dragulj ove izložbe svakako je jedan od najlepših portreta kraljice Natalije Obrenović, Steve Todorovića – poznatiji kao srpska Mona Liza.

Pored portreta, na izložbi su izloženi i lični predmeti koji su pripadali kraljevskim porodicama, fotografije i kraljevski darovi.

Autor projekta je Alek Conić, a autori postavke Ružica Opačić i Lazar Šećerović.

DOM JEVREMA GRUJIĆA ĆE NASTAVITI DA VAM ŠALjE POTITIVNU ENERGIJU I PUNO ZANIMLjIVIX SADRŽAJA PUTEM NAŠIX KANALA I U NAREDNIM DANIMA, KAKO BI VAM VREME PROVEDENO U KUĆI UČINILI ISPUNjENIJIM I
LEPŠIM!

VELIKO XVALA VR PHOTO TEAM-U I MCLOUD-U KOJI SU OMOGUĆILI VIRTUELNU TURU IZLOŽBE!

RADUJE NAS DA SMO PONOVO ZAJEDNO!

Ružica Opačić


<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..