Otvaranje samostalne izložbe Une Novosel pod nazivom ,,Beskrajnost dolina’’ (Infinity of the valleys), koja se otvara u subotu, 8. februara 2020. u 19 časova u Galeriji ULUS, Knez Mihailova 37, Beograd. Izložbenu celinu čine dve serije slika, i to slike na platnu i slike na papiru. Autorka koristi istu paletu nezavisno od medija na koji transponuje ideje, ali drugačiji izvođački postupak što prezentovana dela čini istovremeno raznorodnom, ali i kompaktnom vizuelnom celinom. Kompozicije nastale na papiru nastale su kao reakcija na slike na platnu. Svi radovi nastali su u 2018. i 2019. godini.

O izloženim radovima, u tekstu u katalogu izložbe, pisao je Ivan Grubanov, koji je između ostalog istakao: „Legenda o uspavanoj dolini je klasik Vašingtona Irvina smešten u imaginarni američki predeo s kraja 18. veka. Mešajući horor i triler, mistiku i istoricizme, Irvin stvara magično literarno delo koje postaje vizuelizovano kroz film Sleepy Hollow iz 1999. godine, gde Džoni Dep ostvaruje jednu od svojih briljantnih rola. Izmaglica, gusta tmina i dubinsko osvetljenje ostaju vizuelni lajtmotivi ovog upečatljivog i dopadljivog filma Tima Bartona.

Nove slike Une Novosel donose nešto od atmosfere pomenute priče i filma kroz svoju estetiku i stilizaciju nastale kroz preteće forme. Slikano tkivo deluje kao izmaglica ili paučinasto tkanje svetle obojenosti koje ispunjava mračnu podlogu. Ostaje nejasno da li slika nastaje postepenim ispunjavanjem beline ili iz crnila koje se zatvara organski slivenim krivuljama ostavljajući duboke prodore u tamu u vidu otvora između isprekidanih viskoznih nanosa. (...)“

Una Novosel je rođena 1988. u Beogradu. Godine 2007. upisuje Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala na istom fakultetu 2013-te godine na odseku unutrašnja arhitektura i dizajn nameštaja. Od 2013. do danas, bila je ko-autor i autor na nekoliko izvedenih objekata u Beogradu. Uporedno se bavi slikarstvom što vremenom ostaje njena primarna orijentacija. Svoju umetnost primenjuje kroz razne oblasti i medije slikarstva, enterijera, crteža, skulpture, scenografije, a kroz apstraktnu formu enformela, Una komunicira sa svojom publikom. Učesnica je na mnogobrojnim radionicama, umetničkim kolonijama, manifestacijama i izložbama. Od 2019. je član ULUS-a i iste godine upisuje se na doktorske studije iz oblasti primenjenog slikarstva. Od 2020.godine je u statusu samostalnog umetnika.

Izložba se održava do 18. februara 2020.

Radno vreme galerije ULUS:
Ponedeljak – subota: 10 do 20 časova

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..