Pozivamo vas na izložbu radova sa Likovne kolonije „Deliblatki pesak“ koja se otvara u četvrtak, 16. januara 2020. godine u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“. Ova izložba pod nazivom „Svedočanstvo vremena“ predstavlja izbor od sto dela u selekciji istoričara umetnosti Mileta Ignjatovića a organizator izložbe je Kulturno prosvetna zajednica Pančevo. Kulturno prosvetna zajednica Pančevo organizator je Likovne kolonije ,,Deliblatski pesak“ koja je osnovana 1969. godine. Ova kolonija je najstarija gradska kulturna manifestacija u Pančevu i jedna je od najstarijih i najuspešnijih likovnih kolonija u Srbiji.

Po rečima Stojana Boškova, predsednika KPZ Pančevo: „Kolonija je dala veliki doprinos u izrastanju Pančeva u značajni likovni centar Srbije, zajedno sa drugim akterima likovne scene Pančeva, dajući tako doprinos razvoju likovne kulture u gradu Pančevu i Srbiji.

Likovna kolonija je istovremeno bila i jeste likovna manifestacija, savremena umetnička radionica, stecište umetnika, mesto nastanka i prikazivanja Pančevcima čudesnih slika, izazov za mlade da se školuju i krenu mukotrpnim ali lepim stazama stvaralaštva.

U protekla pola veka u radu Kolonije uzelo je učešće 430 umetnika, od čega 104 iz inostranstva, oko 220 iz likovnih centara Srbije i preko 100 umetnika iz Pančeva i okoline. U pedesetogodišnjem periodu, u Deliblatskom pesku nastalo je 1.300 umetničkih dela, ponajviše slika, skulptura, crteža, grafika i drugih likovnih oblika izražavanja.

Međunarodni karakter Kolonije i umetnici koji su bili naši gosti, značajno su doprineli kvalitetu i raznovrsnosti umetničkog stvaranja, donosili su uvek po nešto novo, uz prisutnu svest o potrebi da se u krugu Kolonije kontinuirano šansa daje najmlađim akademski obrazovanim stvaraocima.

Pedesetogodišnjica likovne kolonije ,,Deliblatski pesak“ Pančevo obeležena je retrospektivnom izložbom od 100 umetničkih dela iz Umetničke zbirke likovne kolonije ,,Deliblatski pesak“ Pančevo po izboru Mileta Ignjatovića, istoričara umetnosti iz Novog Sada.

Naziv izložbe je SVEDOČANSTVO VREMENA budući da ona govori i predstavlja promene, umetničke pravce i procese, sklonosti, umetničke tehnike i druge značajne karakteristike koje su pratile štafelajno slikarstvo u prethodnih 50 godina.“

Izložba se održava do 9. februara 2020.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..