Jesenja izložba, najstarija izložba u regionu, otvara se u ponedeljak, 16. decembra 2019. u 19 časova u Umetničkom pavljonu „Cvijeta Zuzorić“. Jesenja izložba se održava od 1928. godine a nepunu deceniju ranije (1919) osnovano je Udruženje likovnih umetnika (sadašnje Udruženje likovnih umetnika Srbije). Na prvoj Jesenjoj izložbi slikarskih, vajarskih i arhitektonskih radova izložen je bio dvesta šezdeset jedan rad i jedanaest kopija narodnog veza. Učestvovao je sedamdeset jedan autor, a među njima: Jovan Bijelić, Pavle Vasić, Beta Vukanović, Miloš Golubović, Ljubomir Ivanović, Ignjat Job, Mladen Josić, Lazar Ličenoski, Ivan Lučev, Ana Marinković, Živorad Nastasijević, Zora Petrović, Petar Palvičini, Mihailo Petrov, Vasa Pomorišac, Uroš Predić, Ivan Radović, Toma Rosandić, Veljko Stanojević, Marino Tartalja, Anton Xuter, Milenko Šerban, Todor Švrakić i mnogi drugi koji su obeležili umetnost toga vremena.

Najbrojnija su bila slikarska ostvarenja, a prvi put sa ostalim umetnicima su izlagale i arhitekte (Milan Zloković, Branislav Kojić i dr.).

Stručna javnost je održavanje prve Jesenje izložbe ocenila kao izuzetno značajnu, reprezentativnu manifestaciju kakvu do tada publika nije bila u prilici da vidi. Od tada do danas, ocene struke su ostale i dalje visoke a interesovanje umetnika za izlaganje na ovoj reprezentativnoj smotri umetničkih ostvarenja je takođe izuzetno. Ove, 2019. godine, na Jesenjoj izložbi učestvuje više od sto šezdeset umetnika sa oko tri stotine radova. Jedinstveni karakter izložbe tokom svih ovih decenija sačuvao je njenu unikatnost, značaj i izdvojio je, ne samo u zemlji, već i u regionu. Ona je tokom vremena zadržala svoju vitalnost, prepoznatljivost i renome, a i dalje je stvar prestiža biti njen laureat.

Ovogodišnju Jesenju izložbu, koja se održava u godini kada ULUS obeležava vek postojanja, karakteriše izraziti pluralizam izraza, medijsko bogatstvo i veliki generacijski raspon stvaraoca. Ovaj, uslovno rečeno “isečak” sa srpske recentne umetničke scene reflektuje bogatstvo koje krasi vizuelnu umetnost na našim prostorima.

Na otvaranju izložbe biće svečano proglašen laureat Jesenje izložbe 2019.

Izložba se održava do 12. januara 2020. godine.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..