Vesna Perunović (Vessna Perunovich) ce se Čačanskoj publici predstaviti sa retrospektivnom izlozbom Bez granica sa podnaslovom Kuca u egzilu ( House in Exile) - koja obuhvata poslednjih 14 godina njenog umetnickog rada.

Ova izložba je poslednja u nizu izložbi pod zajednickim nazivom "Bez granica" koja putuje po Srbiji i BiH u periodu od 2010 do 2011. Izložba je do sada bila predstavljena u Galeriji Kulturnog Centra Beograda, Prodajnoj galeriji Beograd, Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci, u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u Galeriji savremene likovne umetnosti u Nišu, (galerija Srbija). Izlozba završava turneju u Umetnickoj Galeriji Nadežde Petrović u Čačku, gde će se takodje održati i promocija zajednickog kataloga.

Radeći u domenu instalacije, videa, fotografije, skulpture i crteža, Vesna Perunović postavlja pitanje granica koje postoje kako na ličnom tako i na univerzalnom planu i kroz svoje radove istražuje mogućnost prevazilaženja kulturnih, socijalnih, etnickih i religioznih barijera. Upotreba elasticnih materijala u gradnji efemernih konstrukcija preispituje solidnost zidova i barijera, sugerišuci viziju jednog utopijskog sveta u kome granice ustupaju mesto komunikaciji, toleranciji i povezivanju. Bez Granica je izlozba na kojoj ce publika suočiti sa vizijom jednog kompleksnog trenutka u našoj istoriji, punog suprotnosti, neizvesnosti i egzistencijalnog nemira, svet u kome se naizmenično smenjuju trendovi razdvajanja i sjedinjavanja, saosećanja i konflikta.

Vesna Perunović je vizuelna umetnica koja se u svom radu bavi interdisciplinarnim formatom istrazujući istovremeno crtež, skulpturu, sliku, instalaciju, video i performans. Od 1988. živi i radi u Torontu, Kanada. Njen rad je prikazan na mnogobrojnim internacionalnim izložbama i bijenalima uključujući 8. Havanski bijenale na Kubi, 2. Tiranski bijenale u Albaniji, Liverpulski bijenale Nezavisnih u Velikoj Britaniji, 6, 7. 8. Internacionalni bijenale Serveire u Portugaliji, 4.Cetinjski Bijenale u Crnoj Gori, Kunstraum Kreuzberg Bethanian u Berlinu i mnogim drugim. U Kanadi Vesna je predstavila svoje radove na Belim noćima u Torontu, Kafka bijenalu u Kicineru, Viva performans festivalu u Montrealu, Kanadskom Tekstilnom muzeju, A Space galeriji, Umetnickoj galeriji u Hamiltonu, Occurrence galeriji, Vu Centru za fotografiju u Kvibek sitiju, Stride galeriji u Kalgariju i mnogim drugim. Perunovićeva je dobitnik 2005 T.F.V.A. nagrade u Torontu i mnogobrojnih grantova od umetničkih saveza Kanadske vlade za svoje projekte. Boravila je u internacionalnim studijima u Banfu, Alberti, Glogau Air u Berlinu, Bursi u Turskoj i ISCP u Njujorku.

Organizaciju izložbi u Srbiji i Republici Srpskoj pomogli su Canadian Council for the Arts, Ontaryo Arts Council, Toronto RTS Council, Kanadska ambasada u Beogradu i Ministarstvo kulture Republike Srbije.



Mesto: Umetnička galerija Nadežda Petrović Čačak
Datum otvaranja: petak, 2. septembar 2011. u 20h
Vreme trajanja: 2 - 20. septembar 2011.
Kustos izlozbe: Julka Marinković



<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..